ПЛАМЕН КАРТАЛОВ ОТ СЦЕНАТА НА ОПЕРАТА: "НАРОДЪТ КОПНЕЕ ЗА КУЛТУРЕН И ИКОНОМИЧЕСКИ НАПРЕДЪК!" - Иван Върбанов, The News BG Reporter
18 сеп 2019

ПЛАМЕН КАРТАЛОВ ОТ СЦЕНАТА НА ОПЕРАТА: "НАРОДЪТ КОПНЕЕ ЗА КУЛТУРЕН И ИКОНОМИЧЕСКИ НАПРЕДЪК!" - Иван Върбанов, The News BG Reporter

Автор: Иван Върбанов
Нюз БГ Репортер


На старта на новия творчески сезон и в навечерието на Деня на Независимостта на България, директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов направи специално послание от сцената. Галаконцертът, в чест на 90-годишния рожден ден на Николай Гяуров, събра родни и чужди оперни звезди от цял свят, а бляскавото музикално събитие придоби уникален статут заради историческото първо връчване на приза "Златен плакет " и званието "Почетен член на Софийската опера и балет" на Райна Кабаиванска, Ренато Брузон, Калуди Калудов, Орлин Анастасов и Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене .

Ето привествието на академик Пламен Карталов:

"В тези дни, когато славим провъзгласяването на Независимостта на България, е добре да припомним на политическия елит съдбовни изречения от Манифеста към българския народ на цар Фердинанд I, издаден в древната столица Велико Търново преди 111 години - на 22 септември 1908 г.

Манифестът прокламира желанието на народа ни и на неговата воля за създаване на държава, достойно да бъде равноправен член на семейството на цивилизованите народи. "… Народът днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването."

Почти веднага след Освобождението на България през 1878 г., още през 1890 г. се посява европейското цвете ОПЕРА и на софиянци се представят музикални спектакли от световната музикална съкровищница. По това време италианските оперни театри се надпреварват да изпълняват произведение от родните си композитори - Белини, Доницети, Росини и Верди. Преди тях Хайдн, Моцарт и Бетовен са дали своя своя огромен импулс и тласък за развитието на музикалното изкуство. В Германия - такъв жалон е Йохан Себастиан Бах. У нас, по време на Априлското въстание, по земята на Раковски, Ботев и Левски ечи вятърът в стенещия Балкан и революционери са призовавани от тръби и ковачи на самоделно оръжие. Точно в тези години Баварския крал Лудвиг Втори е короновал Вагнер с построен за нето театър с премиерата на "Пръстенът на Нибелунга". Не бива да пропускаме и възхода на руската музикална култура, както и чешката, полската, унгарската ... Така през далечната 1890-а година трима родолюбиви българи - Драгомир Казаков, Иван Славков и Ангел Букорещлиев, полагат началото на оперното дело у нас.

Навръх днешния празник и по повод откриването на юбилейния 130-и сезон на Софийската опера и балет е момента да изкажа дълбокото си уважение и благодарност към артистите - солисти, оркестър, хор, балет, техника, ателиета.

Всички ние дължим дълбок поклон към неземните български гласове - пример за изворната певческа мощ на България, превърнала се в ярка разпознаваема запазена марка за високо изкуство. Оперните театри по света нямаше да са същите в прогреса и своето развитие без приноса на българските оперни гласове 

Открихме новия творчески сезон 2019/2020 с тържествена вечер, която специално посветихме на един от най-великите измежду най-значимите и признати великани на оперния свят - българия бас Николай Гяуров - неповторим, обичан и ненадминат артист за поколения напред.

Благодарим ти, Николай, за примера ти, за вулканичната ти стихия и безкомпромисна отдаденост по пътя ти към съвършенство.

За 90-ия ти рожден ден, на твоята сцена, славим с гордост и обич твоя божествен талант. Пламъкът на твоето изкуство ще свети винаги в музикалната и световна памет, и в сърцата на хората.

Изказвам личната си благодарност към президента на Република България - Румен Радев и към министъра на културата - Боил Банов, за вниманието, уважението и изпратените сърдечни поздравления по повод откриването на сезона на Софийската опера и балет.

Честит празник!
Нека е успешен новия творчески сезон 2019/2020 на Софийската опера и балет!
На добър час!"
 
Екипът на Нюз БГ Репортер се присъединява към пожеланията за нови бляскави достижения и желае безспирен устрем в покоряването на нови висоти в музикално-сценичното изкуство на целия екип на Софийската опера и балет  -  у нас и на международните сцени!
                <Текст и визия на рекламния банер - Иван Върбанов, The News BG Reporter>


Нюз БГ Репортер:  https://newsbgreporter.com/

 


Ivan varbanov 100Автор: Иван Върбанов

The News BG Reporter Нюз БГ Репортер ®