Изкуство в парка и по върховете: Софийската опера и балет на три фестивала - Bulgaria ON AIR
04 юли 2019

Изкуство в парка и по върховете: Софийската опера и балет на три фестивала - Bulgaria ON AIR

Директорът акад. Пламен Карталов разкри още за спектаклите

Софийската опера и балет се представят на цели три фестивала това лято. "Опера в парка", който вече за десета година се провежда в парка на Военната академия "Г. С. Раковски" в София, определено е била възприета и от други изкуства, които се представят навън. Това каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

"Устойчиво изпълнихме мечтата на Столичната община да имаме едно ново на този вековен парк с оперни и балетни спектакли. Сега следват последните представления. В събота затваряме вратите на парка и продължаваме с фестивала на Вагнер, който за седми път ще покани гости от цял свят", разказа акад. Карталов в студиото на "България сутрин".

Директорът на Софийската опера обясни, че е друго усещането за изкуството, когато е на открито и на нестандартни места.

"Аз търся винаги акустични места, парка на Военната академия е уникално със своята акустика", посочи още той.

Акад. Пламен Карталов каза, че същите страхотни условия представя и Белоградчишката крепост, където отново ще се проведе и фестивалът "Опера на върховете".

"Величието от тази природна даденост - скалите, в съчетание с музика, танц, игра и пеене, дават друг магичен контакт с публиката", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Пламен Карталов допълни още, че за самите артисти също е голямо вдъхновение да се представят на такива нестандартни места.

Гледайте видеото с целия разговор.

https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2019-07-04/izkustvo-v-parka-i-po-varhovete-sofiyskata-opera-i-balet-se-predstavya-na-tri-festivala