18 яну 2014

Сергей Бобров: Класическите гръцки драми са актуални и днес - Агенция "BGNES"2013-11-15

"Зрителите ще видят един гръцки цикъл - много емоции, страдание, любов, динамика и в двата спектакъла", заяви световноизвестният руски хореограф Сергей Бобров, който поставя балета "Антигона и Електра" за първи път в Софийската опера и балет.

"Общото между двете постановки е героинята – Антигона и Електра, две жени, но едната от тях напуска живота съзнателно, а другата полудява. Двата спектакъла са обединени от една тема – противопоставянето.

Темите в класическите гръцки драми са актуални и днес. Всичко, което се случва в наши дни, включително в България, го виждаме в тези произведения. По тази причина те са се превърнали в класическо изкуство", обясни прочутият руски премиер солист.

"Балетът също може да предаде думите, както и операта. Той постига това чрез хореографията и движенията, докато езикът на операта са думите. Особено важно е балетът да разказва истории, всички чувства, емоции да бъдат изразени чрез движенията. Това е много трудно и интересно едновременно, но артистите в Софийската опера и балет го правят с огромно удоволствие.

Имам много добри впечатления от работата си с трупата на Софийската опера и балет. Балетистите са емоционални, живи, правят с удоволствие това, което им се предлага. Понякога самите те предлагат някои неща, които аз приемам с удоволствие. В Софийската опера съществува много творческа атмосфера. Това е напълно естествено, защото при такъв творчески директор като академик Пламен Карталов не може да бъде по друг начин", смята Бобров.

Балетът "Електра" е създаден по трагедиите на Софокъл и Еврипид и едноименната едноактна опера на Рихард Щраус от 1909 г., написана по пиесата на Хуго фон Хофманстал. Либретото на балета "Електра" е на Юрий Григорович.

Балетът "Антигона" е написан по едноименната трагедия на Софокъл. Музикалната редакция е на композитора Марк Пекарски, който лично ще дирижира премиерата.

И двата балета се поставят за първи път в Софийската опера и балет. /БГНЕС

София / България

http://video.bgnes.com/view/44971