Светозар Донев поставя "Дон Паскуале" в Софийската опера - Иван Върбанов, The News BG Reporter
11 яну 2019

Светозар Донев поставя "Дон Паскуале" в Софийската опера - Иван Върбанов, The News BG Reporter

На 12-ти и 13-ти януари са примерните постановки на операта "Дон Паскуале", под режисурата на проф. Светозар Донев. С комичната опера на Гаетано Доницети Първият ни оперен театър стартира календарната 2019-та година. Предвидени са пет спектакъла, а заглавието ще бъде част от програмата на фестивала "Опера в парка", който отбелязва своята 10-та годишнина.

 

В солистичния състав са включени артистите от Корея - Джеонгхйеок Сео и Сеонкйонг Ева Джонг - ученици от майсторския клас на примата Райна Кабаиванска, редом с утвърдените певци Георги Султанов, Диана Василева, Николай Петров, Илия Илиев, Хрисимир Дамянов. Диригент на спектакъла е маестро  Жорж Димитров.

 Операта „ Дон Паскуале ” е изиграна за първи път на 4 януари 1843 година в Париж и от тогава до днес се радва на огромен зрителски интерес. Първата и постановка в България е през 1932 година в Софийската опера.


 
„Дон Паскуале” е определяна от критиката като една от най-ценните комични опери на Доницети в историята на музиката и на жанра – опера буфо. Творба, чиято музика композиторът създава само за осем дни и чрез нея прави публиката съпричастна на предлагания от сюжета възел от комични ситуации и истории за предателства - и всичко това в името на любовта.
 
Билети за премиерните спектакли на „ Дон Паскуале” могат да се закупят на касата на Операта на ул.” Врабча” 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.
 
Вижте какво каза режисьорът - проф. Светозар Донев по повод премиерата на "Дон Паскуале":