Оперната прима Александрина Милчева ще бъде почетена с бенефис - Dnevnik.bg
21 окт 2015

Оперната прима Александрина Милчева ще бъде почетена с бенефис - Dnevnik.bg

Софийската опера и балет и Държавната опера – Пловдив организират бенефис в чест на голямата българска оперна певица Александрина Милчева на 27 октомври, съобщават от двата оперни театъра.

Събитието ще се състои в Софийската опера с участието на нейния хор и оркестъра на Пловдивската опера с диригент Лучано ди Мартино. На сцената редом с оперната прима ще застанат нейните ученици Виолета Радомирска, Камен Чанев, Евгения Ралчева, Алек Аведисян.

"Искам всички да ме запомнят такава, каквато съм била. Гласът ми е все още ясен и свеж и аз така и не разбрах как минаха всичките тези години. Животът ми премина в пътувания и в постоянни участия на различни сцени по целия свят. Само във Виенската Щатсопера съм пяла 163 пъти в централни роли. Научих това, получавайки австрийско гражданство", коментира дългогодишната солистка на първата виенска сцена, цитирана от Софийската опера и балет.

Прочутото мецосопрано е пяла на всички престижни оперни сцени - миланската Скала, Ковънт гардън, Болшой театър, Метрополитън и много други, редом с гласове като Пласидо Доминго, Павароти, Никола Гюзелев. Работила е с всички забележителни диригенти на своето време.

Бенефисът й на 27 октомври ще включва разнообразие от стилове – от бароковата музика на Хендел, през Росини и "Андре Шение" и "Джоконда" от Джордано до "Трубадур" от Верди, "Танхойзер" от Вагнер, Масне и Чилеа. Програмата може да бъде намерена в прикачения файл.