Операта тръгва на "поход" в Словения, Германия и Япония - novinar.bg
01 сеп 2015

Операта тръгва на "поход" в Словения, Германия и Япония - novinar.bg

След броени часове Софийската опера заминава за Любляна, където с операта на Вагнер "Тристан и Изолда" ще вземе участие в 63-ото издание на един от най-високобюджетните и престижни фестивали в света.

Това е само началната спирка на "големия поход" на трупата ни, която намира все по-голямо признание за живото си изкуство по света. Директорът на институцията проф. Пламен Карталов специално наблегна на израза "живо изкуство" като контрапункт на всякакви сензации за скелети, вампири и други материални находки, които се радват на огромно медийно внимание.

На 4 септември Националната опера ще оправдае в столицата на Словения правото да излезе на една сцена заедно с Мариинския театър от Санкт Петербург с диригент Валерий Гергиев, Израелската филхармония под палката на големия Зубин Мета и Националната опера на Пекин.

Подобна покана не е случайна след емоционалната и дръзка "любов" на артистите ни с творчеството на Вагнер, която само това лято докара у нас над 600 негови заклети почитатели, част от голямото семейство на "вагнерианците" по света. Около 165 души ще излязат на сцената в Любляна, от които 9 солисти, 20 души хор, 6 фехтовачи и 16 балетисти. Участието ни е част от Дни на София в Любляна, което се организира със съдействието на Софийска община.

Походът на Софийската опера продължава със следващото голямо предизвикателство - българи показват Вагнер в родината му, и то в мястото, свързано с големия благодетел на композитора - странния и влюбен в изкуството крал Людвиг II. В немския град Фюсен от 12 до 19 септември, в продължение на пет дни, където се издига приказният замък Нойшвайнщайн, български певци ще завладеят сцената на намиращия се там фестивален театър с 1360 места.

Всичко това е плод на сключен договор, който позволява уникално турне на Софийската опера с представяне на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” в четири вечери: „Рейнско злато” – на 12 септември, „Валкюра” - на 13 септември, „Зигфрид” – на 15 септември, и „Залезът на боговете” – на 17 септември. Идеята е, разбира се, на директора на трупата и режисьор на спектаклите академик Пламен Карталов и се случва в годината, в която отбелязваме 125 години оперна традиция у нас.

Третата точка от голямото турне на Националната опера преди старта на новия сезон ще отведе трупата ни в далечна Япония, където българското изкуство се радва на особено внимание. За шести път тя е поканена в Страната на изгряващото слънце от 5 до 22 октомври и ще покаже 9 спектакъла. Взискателната местна публика ще види родния прочит на шедьоврите „Турандот” и „Княз Игор” в градовете Токио, Хиото, Фукуоко, Фукци, Нагоя и Михара. В състава на „Турандот” са включени известните у нас и в чужбина солисти: Йорданка Дерилова, Баясгалан Дашням, Габриела Георгиева, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска и др. В „Княз Игор” участват прочутите ни солисти Станислав Трифонов, Радостина Николаева, Габриела Георгиева, Хрисимир Дамянов, Александър Носиков, Светозар Рангелов...Диригент и на двете опери е Григор Паликаров, а режисьор е Пламен Карталов.