Маша Илиева: Танцувах в хола и си представях, че съм черният лебед - http://akademika.bg - 10 ноември, 2014
10 ное 2014

Маша Илиева: Танцувах в хола и си представях, че съм черният лебед - http://akademika.bg - 10 ноември, 2014

Мария (Маша) Илиева е родена в София. Започва да се занимава с балет от 8-годишна. На 10 години е приета в Държавното хореографско училище – София в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. Следващата година Маша е изпратена като особено талантливо дете да продължи образованието си в световноизвестната Академия „Ваганова” в Санкт Петербур. След завършване на образованието си е приета в кордебалета на Софийска народна опера. Още от първия сезон е поверена солова изява в балета „Дон Кихот”. През следващите години танцува солово във всички балети от репертоара на Операта.

– Г-жо Илиева, Вие сте балерина от световна класа, кога и как решихте да се занимавате именно с балет?

– Благодаря за комплимента, занимавам се с балет от дете. Майка ми, която е рускиня, ме записа първо на художествена гимнастика, после на 8 години започнах да ходя на балет.

– С какво Ви привлече този тип изкуство? 

– По телевизията даваха често балет, а вкъщи имахме плочи с балетна музика и аз танцувах в хола и си  представях, че съм черният лебед.

– Болезнена ли е професията на балерина?

– Много често се говори за болките и травмите на балерините, но те са неизбежни при физически натоварвания. По рядко се казва за душевните съмнения, преживяването на всяко представление, страданието, когато нещата не са станали така, както би трябвало.

– Ако можете да върнете годините назад, бихте ли избрали отново тази професия?

– Може би бих опитала нещо друго, но балетът ми харесва!

– Вие сте педагог. Какво е първото нещо, на което учите децата от балетната Ви школа?  

– Всичко се учи полека лека, от урок на урок, както упражненията, така и дисциплината, музиката и с годините движенията стават все по-сложни, но и знанията повече. За мен най-важното е децата да са редовни.

– Предстои Ви премиера на спектакъла „Спящата красавица“ в Софийската опера и балет. Разкажете повече за подготовката на представлението. Как се чувствате преди премиера?

– Да, преди премиера притеснението е голямо! Спящата красавица е много голямо произведение. Това е шедьовър от световната класика и аз не бива да го представям в лоша светлина! Само да спомена,че на сцената ще танцуват повече от 100 човека. Това е трупата на националния балет, деца от балетното училище, от моята школа и „Миманс“. Декорите и костюмите са страхотни! На операта с диригент Григор Паликаров са се подготвили превъзходно. Музиката на Чайковски е също голям плюс за представлението!

– Балетното изкуство се радва на изключителна симпатия навсякъде по-света и като чели по-малко у нас. В тази връзка мислили ли сте за реализация извън България?

– Знаете ли, мислила съм за това, даже съм се пробвала на няколко места, но в крайна сметка останах тук и съм щастлива, че осъществих мечите си в България.

– Мечтата на всяко малко момиченце е да стане балерина. А каква е мечтата на балерината?

– Мисля, че да израстваш в професията и да танцуваш нови роли…

Връзка към публикацията