Световноизвестен бас открива оперния сезон в София - manager.bg - 13.08.2014 г.
31 авг 2014

Световноизвестен бас открива оперния сезон в София - manager.bg - 13.08.2014 г.

Прочутият италиански изпълнител Феручо Фурлането ще е специалната изненада на тържественото откриване на сезон 2014-2015 г. на Софийската опера и балет.

На 20 септември от 19.00 ч. Фурлането ще има изпълнение в операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди. Спектакълът с участието на звездата от Италия в ролята на Филип II ще бъде поставен в рамките на честването на юбилея на Борис Христов. С него се отбелязват и 100 години от рождението на оперния режисьор Михаил Хаджимишев.

Фурлането идва за първи път у нас. Той е един от най-великите баси и най-търсени изпълнители на нашето време. Критиката го обича заради големия му диапазон, впечатляващата му вокална сила и отличните му актьорски способности. След дебюта му през 1979-1980 на сцените на Ла Скала и Метрополитън опера, в средата на 80-те той последователно пее във виенската Щатсопера, на фестивала в Залцбург, в Ковънт Гардън и в Националната опера в Париж, както и в Рим, Торино, Флоренция, Болоня, Палермо, Буенос Айрес, Лос Анджелис, Сан Диего и Москва.

„Израснах в преклонение пред Чезаре Сиепи и Борис Христов и те бяха нещо като пътеводна светлина за мен”, разказва Фурлането в сайта си. „С Христов се срещнах още при втората си опера в Торино, когато пеех Монаха в „Дон Карлос”, а той пееше крал Филип II. Той ми даде идеята да бъда не само певец, но и интерпретатор, да обичам актьорската игра на сцената, да обичам да създавам образи и да успявам в това. Да го гледам и да изучавам малките жестове, които той правеше, да разбирам как дребното движение и малките жестове могат да са много по-важни от големите – това беше много ценно за мен, също толкова, колкото използването на гласа”, казва известният изпълнител.

В София Фурлането ще пристигне след участие в Будапеща в началото на септември. През сезона 2014-15 в ролята на Филип ІІ ще го слуша публиката във виенската Щатсопера и в нюйоркския Метрополитън. Преди тях е гостуването на Фурлането в легендарната постановка на „Дон Карлос”, която 26-ти сезон не слиза от сцената на Софийската опера и балет. В нея са участвали Николай Гяуров, Стефан Еленков, Гена Димитрова, Стефка Евстатиева, Стефка Минева, Калуди Калудов и две други нови поколения български оперни таланти.

Режисьор на постановката е директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов.

http://www.manager.bg