На опера под открито небе - "Борис Годунов" пред храм-паметника "Св. Александър Невски" - vesti.bg - 18 юни 2014
19 юни 2014

На опера под открито небе - "Борис Годунов" пред храм-паметника "Св. Александър Невски" - vesti.bg - 18 юни 2014

 Поради големия интерес ще има допълнителни представления. Те ще бъдат не три, а общо пет - на 27, 28 и 29 юни, както и на 3 и 4 юли 


На 27, 28 и 29 юни, както и на 3 и 4 юли, от 21:00 ч. почитателите на оперното изкуство, столичани и гости на София, ще съпреживеят за първи път под открито небе пред храм-паметника „Св. Александър Невски” шедьовъра на руската класика „Борис Годунов” от Модест Мусоргски.

Мащабната продукция е идея на режисьора Пламен Карталов и се осъществява с участието на солистите, оркестъра, хора, производствените и техническите служби на Софийската опера и балет (Оperasofia.bg).

Главната роля се изпълнява от басите Светозар Рангелов и Мартин Цонев. Диригент e Константин Чудовски.

Специално за спектаклите пред историческия храм се изгражда огромна сцена и трибуни за публиката с около 1400 места.

В момента тече и работата по подготовката на сцената, като работници редят мащабната конструкция.

Постановката на открито на „Борис Годунов” е под патронажа на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и е важна част от културната програма на столицата, в подкрепа на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г.

С нея ще бъдат чествани три значими имена на световната оперна сцена.

На 18 май 2014 г. светът отбеляза 100 години от рождението на знаменития бас Борис Христов.

Постановката се посвещава също така на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и е в памет на напусналия ни неотдавна Никола Гюзелев – и тримата световно признати с превъплъщенията си в ролята на Борис Годунов.

През 2014 г. се навършват и 90 години от освещаването на катедралния храм-паметник „Свети Александър Невски”.

Премиерата на знаменитата творба на Мусоргски стана възможна благодарение на любезната подкрепа на Министерството на културата. Проектът е финансиран от програма „Култура” на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата – 2019 г. Медиен партньор на събитието е и "НетИнфо".