Фиоренца Косото идва за пръв път в България - inews.bg - 07.05.2014
08 май 2014

Фиоренца Косото идва за пръв път в България - inews.bg - 07.05.2014

Невиждан гала концерт на участниците от майсторския клас на Фиоренца Косото


България очаква за първи път Вокална академия на прочутата певица и вокален педагог Фиоренца Косото. Събитието ще се проведе от 21 до 29 май 2014, а информация за допуснатите до прослушване кандидати ще бъде публикувана до 18 май на уеб страниците на Министерство на културата и Софийската опера и балет. Като корепетитори ще участват диригентите Николета Конти и Стефан Линев и деканът на Вокалния факултет на Университета в Питсбърг Генко Гешев.

Прослушването на допуснатите певци ще се състои на 21 май в Софийската опера и балет.

Гала концертът на участниците в майсторския клас на Фиоренца Косото ще се състои в Софийската опера и балет на 29 май 2014 година, от 19.00 ч. под диригентската палка на Николета Конти в първата част и на Стефан Линев във втората част.

Документи (писмо и автобиография със споменатите участия през последните две години) ще се приемат до 15 май на електронните адреси: slinev@hotmail.com, mlg@bnr.bg,
anabogdanova@mail.bg

Фиоренца Косото идва за пръв път в БългарияФиоренца Косото е италианска оперна певица, считана за едно от най-великите мецосопрани на 20-ти век. Родена в Крешентино, провинция Верчели, Италия, Косото завършва като най-добра в класа Музикалната академия в Торино. След обучение при Мерседес Льопарт прави своя оперен дебют като Сестра Матилде в световната премиера на "Диалози на кармелитките” на Пуленк през 1957 г. в Ла Скала в Милано.

Международният й дебют е на фестивала в Уексфорд през 1958 в ролята на Джована (Джейн) Сиймур в "Ана Болейн” на Доницети. Дебютира в Ковънт Гардън през 1959 г. като Нерис в "Медея” на Керубини, с Мария Калас в главната роля. Изпълнението ѝ на главната роля във "Фаворитката” в Ла Скала ѝ създава още по-широка известност и тя прави американския си дебют в същата роля през 1964 г. в Чикаго и като Амнерис в Метрополитън в Ню Йорк през 1968 година.

През следващите 20 сезона тя има общо 148 представления в нюйоркската опера (изключително главни роли). Смятана е за експерт в образите на основните мецосопранови, както и на контраалтови роли в италианската опера от средата на 19-ти век; например Фаворитката, Амнерис, Азучена, Еболи, Прециосила, Мадалена, Улрика и Лаура. Тя също изпълнява Кармен, Моцартовия Керубино, Урбан в "Хугеноти” от Майербер, Ромео на Белини и Марфа в "Хованщина”.

Косото отпразнува 70-тия си рожден ден с изпълнение на Сестра Анджелика от едноименната опера на Пучини в Кралския театър в Лиеж, Белгия.

по статията работи: Беатрис Николoва | 07.05.2014 | 12:34 3

връзка към публикацията