Ариадна на Наксос

Опера от Рихард Щраус

Времетраене - 2:30 Антракти - 1
Операта се изпълнява на немски език със субтитри на български и английски.
Ариадна на Наксос

Преглед

„Ариадна от Наксос“
опера в едно действие и пролог от Рихард Щраус.
Либрето: Хуго фон Хофманстал
Първо изпълнение: 25 октомври 1912, Щутгарт, Германия. 

„Ариадна от Наксос“
Забавният и докосващ сетивата спектакъл се състои от ПРОЛОГ и ОПЕРА.

ПРОЛОГЪТ разказва за подготовката на празненство, организирано от най-богатия мъж на Виена.
Две групи – музиканти и комедианти – са пристигнали за него. Оперните музиканти искат да представят сериозното произведение „Ариадна на Наксос“. Нещата се объркват и се налага в представлението да участват и комедиантите.

В частта ОПЕРА вече виждаме „продукта“ на объркването. АРИАДНА, изоставена от Тезей на остров Наксос, оплаква съдбата си, изгубената си любов и мечтае за смъртта.
Пристигат комедиантите и се опитват да я развеселят, но без особен успех. Тяхната предводителка Цербинета решава, че единственият начин Ариадна да забрави любовта си е да се влюби отново. И така, на острова е доведен непознат, когото Ариадна в началото мисли за пратеник на смъртта. Но скоро любовта по междуим доказва, че страстта и обичта винаги могат да възтържествуват над тъгата. Особено, когато новият възлюбен е не кой да е, а богът Бакхус…

Синопсис


Пролог
В замъка на виенски аристократ трябва да бъде представена първата опера на млад композитор – “Ариадна на Наксос”. Творбата е трагедия с античен сюжет и затова домакинът иска заедно с нея да покаже на гостите си и нещо по-весело – един фарсов епилог с участието на прочутата танцьорка Цербинета и нейната трупа. Младият композитор е отчаян – грубият фарс ще намали ефекта от неговото произведение. Освен това домакинът е решил да представи двете сценични творби едновременно, а после ще има фойерверки в градината – тъй че с театъра трябва да се приключи по-бързичко! Всички са изумени от решението на аристократа. Примадоната, която трябва да играе Ариадна, Тенорът, който ще изпълни партията на Бакхус, и останалите певци се чудят какво да правят. Най-разстроен е младият Композитор, който разбира, че дебютната му пиеса е обречена на провал. Но чаровната и изобретателна Цербинета успокоява всички. Тя омайва Композитора, който тутакси се влюбва в нея, а после решава да поеме нещата в свои ръце и да ръководи двойното представление.

Опера

 На пустинния остров Наксос сред Егейско море лежи Ариадна.  Прекрасната дъщеря на критския цар Минос е изоставена  от Тезей, на когото е помогнала да убие чудовището Минотавър и да избяга от лабиринта на баща ѝ. Нимфите Наяда, Дриада и Ехо са я приспали с нежните си песни. Но скоро нещастната красавица се събужда, за да я споходят мисли за смъртта, тъй като без любимия Тезей тя не вижда смисъла на живота. Цербинета и нейните актьори решават да я утешат с весели песни и танци. Но Ариадна е толкова тъжна, че не ги забелязва. Тя призовава Хермес, вестителя на боговете, който да я отведе в подземното царство. Цербинета иска да я научи как да се справя с мъжете. Ариадна не иска да я слуша.

Четиримата комедианти от трупата – Бригела, Арлекин, Скарамучо и Труфалдино започват да ухажват Цербинета. В този момент нимфите съобщават за пристигането на кораб на острова. Дошъл е младият бог Бакхус, избягал от магьосницата Цирцея. Ариадна решава, че той е богът на смъртта Хадес. Тя пада в ръцете му, очаквайки да бъде отведена в подземното царство и не разбира, че се е заблудила. След малко между Ариадна и Бакхус пламва любовна искра и двамата се възраждат за нов живот. Веселата и неуморима Цербинета е спокойна – мъжете и жените няма да престанат да се влюбват....

Виж всичко

Авторски състав:

Рихард Щраус
Композитор

Рихард Щраус

21.05.2023 / 16:00

Николай Павлов
МАЙОРДОМ

Николай Павлов

Веселин Михайлов
УЧИТЕЛ ПО МУЗИКА

Веселин Михайлов

Мариана Цветкова
КОМПОЗИТОР

Мариана Цветкова

Костадин Андреев
ТЕНОР /БАКХУС/

Костадин Андреев

Емил Павлов
УЧИТЕЛ ПО ТАНЦИ

Емил Павлов

Радостина Николаева
ПРИМАДОНА /АРИАДНА/

Радостина Николаева

Даниел Острецов
СКАРАМУЧО

Даниел Острецов

Бисер Георгиев
ТРУФАЛДИНО

Бисер Георгиев

Ирина Желева
Танцьорка

Ирина Желева

Постановъчен екип:

Вера Немирова
Режисьор

Вера Немирова

Камерзенгерин Анна Томова-Синтова
Вокално-интерпретационна подготовка

Камерзенгерин Анна Томова-Синтова

Йенс Килиан
Сценограф

Йенс Килиан

Елена Шопова
Художник мултимедийни ефекти

Елена Шопова

Вера Белева
Асистент-режисьор

Вера Белева

Мария Евстатиева
Концертмайстор

Мария Евстатиева

Стефка Георгиева
Помощник-режисьор

Стефка Георгиева

Теодор Георгиев
Помощник-режисьор

Теодор Георгиев

Йоланта Смолянова
Корепетитор

Йоланта Смолянова

Ния Недкова
Оператор на субтитри

Ния Недкова