Вера Немирова

Режисьор

Вера Немирова

Биография

Вера Немирова е едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа. Родена в София, тя е потомка на рода Немирови - майка й е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а баща й е оперният режисьор Евгени Немиров, син на писателя Добри Немиров. След смъртта на бащата, семейството заминава за Рощок в Източна Германия. През 1996 г. Вера Немирова завършва Музикалната академия „Ханс Айслер" в Берлин със специалност оперна режисура. През 1999 г. завършва второ висше образование със специалност музикална режисура в медиите - видео, телевизия и кино. От 1998 г. започва самостоятелна режисьорска дейност с постановки в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния, България.

Широк отзвук в международната преса намират нейните постановки:
2002 „Графиня Марица" от Калман във Фолксопер във Виена;
2003 „Макбет" от Верди в Опера Бон;
2004 „Момичето от златния запад" от Пучини в Дойче Опер, Берлин;
2005 „Риголето" от Верди в Люцерн;
2006 „Еврианта" от Вебер и „Отело" от Верди в Земпер Опер, Дрезден; „Сватбата на Фигаро" от Моцарт в Рига;
2007 „Танхойзер" от Вагнер във Франкфурт на Майн;
„Дама Пика" от Чайковски в Щатсопер Виена, под диригентството на Сейджи Озава;
2009 „Макбет" от Верди в Щатсопер Виена;
2010 „Лулу" от Берг, дебют с постановката на Залцбургския фестивал, с диригент Марк Албрехт;
От 2010 г. до 2012 г. Вера Немирова реализира цялата тетралогия на Вагнер „Пръстенът на нибелунга" във Франкфурт на Майн, под диригентството на Себастиян Вайгле.
2011 „Антигона" от Томасо Траета, под диригентството на Рене Якобс в Щатсопер, Берлин.
2015 „Африканката“ от Майербер – копродукция с Дойче Опер Берлин с Роберто Аланя в главната роля;
2017 - „Валкюра“ от Вагнер на Великденския Фестивал в Залцбург под диригентството на Кристиан Тилеман в копродукция с Музикалния фестивал Пекин;
2019 „Вилхелм Тел“ от Росини в Сеул, Южна Корея;
2020 „Дон Карлос“ от Верди за Великденския фестивал в Залцбург, копродукция с Дрезденската опера, който поради ковид пандемията се играе през 2021г.
2022 „Дама Пика“ от Чайковски в Щатсопер Виена с диригент Валери Гергиев - възстановка на нейната постановка от 2007 г. на същата сцена, дирижирана от Сейджи Озава;

Вера Немирова в България

През 2008 г. за първи път работи в България. В Софийска опера и балет поставя „Момичето от златния запад" от Пучини с диригент Владимир Гяуров.

2012  „Любовен еликсир" от Доницети в Софийската опера с диригент Григор Паликаров

2015 „Катерина Измайлова“ от Шостакович в Русенската опера с диригент Найден Тодоров

2017 „Кавалерът на розата“ от Р. Щраус в Русе с диригент Найден Тодоров

2018 „Катерина Измайлова“ от Шостакович в Пловдивската опера с диригент Диан Чобанов

2019 „Африканката“ от Майербер в Стара Загора с диригент Ивайло Кринчев

2021 „Графиня Марица“ от Калман в Държавна опера Варна, половин век след постановката на същата сцена на същото заглавие от нейния баща Евгени Немиров. Диригент Ералдо Салмиери

2022 В партньорство с диригента Павел Балев реализира нова версия на „Дама Пика“ от Чайковски, която се превръща в кулминационно събитие за 75-годишния юбилей на оперния театър във Варна и на ММФ „Варненско лято“

2022 „Ариадна на Наксос“ от Р. Щраус в Софийска опера и балет с диригент Евън Алексис Крист

2023 за XIV фестивал на Държавна опера Варна „Опера в Летния театър“ поставя за пръв път във варненската оперна история „Хитрата лисичка“ от Яначек, отново с диригента Павел Балев, а за X фестивал на Държавна опера Пловдив - „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, с диригент Диан Чобанов.

Награди

Вера Немирова е финалист на Втория международен конкурс за Оперна режисура в Грац, Австрия, 2000 г. В периода 2001-2002 е стипендиантка на Академията за изкуства в Берлин, която й присъжда своята награда в секция Изпълнителско изкуство. От 2001 до 2003 г. е член на Академията за съвременен музикален театър при културния фонд на Дойче банк, с награда за постановката й „Празникът на агнетата" от нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек и Олга Нойвирт, осъществена в Хамбург.

Режисьорските прочити на Вера Немирова са многократно номинирани за най-добри постановки на годината в престижното международно списание „Opernwelt“. В мартенския брой 2012 г. на същото списание, нейният спектакъл „Залезът на боговете", четвърта част от тетралогията на Вагнер „Пръстенът на нибелунга", получава изключително висока оценка. През 2021 г. Вера Немирова е номинирана за Режисьор на годината от списание „Opernwelt”, заради „чувствителната музикалност и респект към трансцендентността“ в нейния режисьорски прочит на операта „Дон Карлос“ от Дж. Верди в Sepmeroper Дрезден. 

Вера Немирова е гост-професор в Музикалната академия „Ханс Айслер" в Берлин, доцент във Виенския университет и постоянен гост-режисьор на Държавна опера Варна.

Виж всичко