Любов Методиева

Любов Методиева

Биография

Любов Методиева е родена в София. Завършвла Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Специализира в академията за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим при проф. Мирела Паруто. Участвала е в майсторски класове на Райна Кабаиванска и Стефка Евстатиева. Обучавала се е и при камерзенгерин Юлия Винер-Ченишева.

Любов Методиева участва в редица спектакли на Софийската опера и балет, включително в премиерната постановка на тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“, на режисьора Пламен Карталов, с която операта с включи в световното честване на 200 годишнината от рождението на Рихард Вагнер. Участвала е и в успешното представяне на мащабния спектакъл във Фюсен, Германия, както и в продължаващото му представяне на българската сцена.

През 2023 г. участва в съвместната продукция на Софийската опера и балет и Държавна операПловдив „Севилският бръснар“ с режисьор Нина Найденова.

Любов Методиева е изпълнявала роли в постановки на опери от Моцарт, Росини, Верди, Вагнер, Бизе, Пучини и др. Работила е с режисьори като Пламен Карталов, Вера Немирова и Вера Петрова, и диригенти като Ерих Вехтер, Константин Тринкс, Борислав Иванов, Франческо Роза, Евън-Алексис Крист и др.

Репертоар:
Виолета Валери в „Травиата“ и върховната жрица в „Аида“ от Джузепе Верди;
Мюзета в „Бохеми“, Лаурета в „Джани Скики“ и Кейт Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини;
Герхилде във „Валкюра“, горска птица в „Зигфрид“ и норна в „Залезът на боговете“ от Рихард Вагнер
Берта в „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини;
Микаела и Фраскита в „Кармен“ от Жорж Бизе
Наяда в „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус;
Княгинята в „Алцек“ и Тамара в „Борислав“ от Маестро Георги Атанасов

Виж всичко