БНТ, Миглена Стойчева - С операта "Набуко" започна фестивалът "Опера на върховете"
22 юли 2017

БНТ, Миглена Стойчева - С операта "Набуко" започна фестивалът "Опера на върховете"

Един от най-величествените природни феномени у нас - Белоградчишките скали, за втора поредна година приютяват най-обичаните постановки на Софийската опера. Туристи от цяла България и от чужбина вече добре познават фестивала "Опера на върховете" и затова билетите за представленията отдавна са почти продадени. Каква беше атмосферата на откриването разказват - Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Операта "Набуко" е избрана неслучайно за откриването на фестивала. Академик Пламен Карталов направи преди година този спектакъл на открито пред храма "Александър Невски" и пожъна с него овациите на публиката.

Пламен Карталов: Прелестите на върховете на Белоградчишките скали, това божествено творение, се смесват с върховете на шедьоврите на оперното и балетното изкуство. Нашите артисти са изключителни и тези скали зазвучаха, оживяха с тази музика.

Не само магичното място на спектакъла донесе на публиката изключителна наслада. Великолепен състав от първокласни певци беше специално поканен за първото представление. Мексиканският баритон Карлос Алмагер пее за първи път пред българска публика партията на Набуко. Световноизвестният италиански бас Роберто Скандюци изпълни изключително сложната партия на еврейският жрец Захария. А ученичката на Гена Димитрова Габриела Георгиева показа своето блестящо превъплъщение в една от най-сложните сопранови партии - тази на Абигаиле.

Габриела: От Гена Димитржва съм взела професионализма и отношението към образа, към музиката, а иначе аз никога не съм се стремяла да подражавам, да имитирам и това ми е от нея завет - Никога не ме имитирай.
Карлос: Ролята изобщо не е лесна, тя е много трудна актьорски, защото е пълна с енергия, а и никак не е лесно да пресъздадеш на сцената един вавилонски цар.
Роберто: Белоградчик е прелестно място, но трябва да кажа, че аз съм свикнал доста да пея на такива прекрасни места на открито - Арена ди Верона, Оранж. И трябва да кажа, че красиви места като всички тях заслужават да бъдат открита сцена за музика.

Вълнуващата музика на Верди винаги докосва сърцата на публиката. Ярките мелодии, познати и обичани от меломаните, намериха своето великолепно съчетание с величествената природа на Белоградчик и буквално оставиха публиката омагьосана след края на спектакъла.


Миглена Стойчева

от