ГЕРМАНСКИЯТ ТЕНОР ЕНДРИК ВОТРИХ ПОЧИНА ОТ СЪРДЕЧЕН УДАР
10 дек 2014

ГЕРМАНСКИЯТ ТЕНОР ЕНДРИК ВОТРИХ ПОЧИНА ОТ СЪРДЕЧЕН УДАР

52-годишният изпълнител пя във „Фиделио“ и в „Самсон и Далила“ в Софийската опера


Известният германски тенор Ендрик Вотрих, познат у нас най-вече от участията си в оперите „Фиделио“ и „Самсон и Далила“ в Софийската опера е починал от сърдечен удар на 52 години в дома си в Берлин на 26 април. Тъжната вест за неочакваната и внезапна кончина на изпълнителя, прочут по най-авторитетни сцени по света съобщи музикалният сайт www.dlippedisk.com който се позовава на Фолксопер – Виена.

Ендрик Вотрих е роден в Целе, Германия и изучава цигулка и вокал, последното във Вюрцбург, след което завършва обучението си в „Джулиард Скул“ в Ню Йорк.
Даниел Баренбойм кани младия тенор да пее в берлинската Щатсопер Унтер ден Линден през 1993. Оттогава Вотрих е чест и много желан гост на водещи международни фестивали, оперни сцени и концертни зали, между които „Карнеги Хол“, миланската Ла Скала, където е пял Танхойзер и други роли, Щатсопер и Фолксопер във Виена, Кралската опера в Лондон,  Националният театър в Мюнхен, Новият национален театър – Токио, Операта в Монреал и Земперопер в Дрезден. Изпълнява ролята на Парсифал в Байройт през 2004 г. и Танхойзер през 2005 г. в Ла Скала – Милано.

От 2005 година Ендрик Вотрих преподава в Музикалната академия във Вюрцбург. Водил е класове в Консерваторията „Чайковски" в Санкт Петербург. Изнася рецитали със своя пианист Семьон Скигин. 

Множество записи и радиоизлъчвания с Абадо, Баренбойм, Мути, Мета, Тилеман, Папано и др. документират творческия му път. Работи продължително време с прочутия австриец Николаус Харнонкур.

В Софийската опера Ендрик Вотрих гостува с голям успех в оперите „Фиделио“ от Бетовен и „Самсон и Далила“ на Уго де Ана, в която си партнира с прочутото ни мецосопрано Надя Кръстева. 

Ръководството на Софийската опера изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките на Ендрик Вотрих по повод тежката загуба.