ДАНИЕЛ МАГДАЛ / Рунъния - тенор - солист в РЕКВИЕМ от Джузепе Верди на 13.04.2017/19:00ч.
23 мар 2017

ДАНИЕЛ МАГДАЛ / Рунъния - тенор - солист в РЕКВИЕМ от Джузепе Верди на 13.04.2017/19:00ч.

ДАНИЕЛ МАГДАЛ:

Завършил е Музикалната академия „Джордже Енеску“ в родния си град Яш, Румъния. От малък се увлича от класическата музика, най-вече от операта, макар в семейството му да няма хора, посветени на това изкуство. В Музикалното училище свири на ударни в класическия оркестър, но пеенето е това, което го привлича истински и то предопределя пътя му.

След няколко сезона като солист на операта в Яш в началото на 90-те се озовава в театъра в германския град Фленсбург, близо до границата с Дания. Три години по-късно решава да премине на свободна практика.

Репертоарът му включва почти всички тенорови партии от оперите на Пучини, пее и творби на Верди, Бойто, Майербер, Вагнер в театри из цяла Германия.

В Държавната опера в Прага е поканен за „Аида“ и „Травиата“ от Верди и за „Мефистофел“ от Бойто. Гостува в Дойче опера – Берлин, както и в театри в Япония и Канада. Отело и Самсон са двата му любими персонажа, а творбата на Сен-Санс е предпочитаното заглавие в неговия репертоар. Разучава го за постановка в Националната опера в Букурещ.

Неотдавна с голям успех гостува в Софийската опера и балет в „Самсон и Далила“.