Радио Класик ФМ - Дебют в Софийската опера на режисьора Анри Кулев и композитора Любомир Денев
23 фев 2017

Радио Класик ФМ - Дебют в Софийската опера на режисьора Анри Кулев и композитора Любомир Денев

Незабравимият Валери Петров пише приказката „Пук“ през 1983 година. Историята за малкото момиченце Лили, нейните подводни пътешествия и срещи с морските обитатели и набръчкания човек става основа на многобройни театралните постановки и драматизациите, с които израстват няколко поколения деца. През 2015 излезе пълнометражния анимационен филм „Пук“ на режисьора Анри Кулев и композитора Любомир Денев. Днес музиката прераства в опера за деца с името „Лили и вълшебното бисерче“. Премиерните спектакли са на 25 и 26 февруари в Софийската опера.

„Това за мен е премиера в операта“, сподели режисьорът Анри Кулев в „Съботното сутрешно кафе с Радостина Узунова“. „За първи път се докосвам до сцената и тези великолепни солисти. Усещането ми е повече от вдъхновяващо, защото освен пластиката на актьора и движението тук има една друга компонента – човешкият глас.“

„Да се пише музика по поезията на Валери Петров е привилегия. Моята цел беше да създам една многожанрова опера“, разказва композиторът Любомир Денев. „Така както различните герои се явяват с различни костюми, така тук си дават среща различни стилове музика - поп и джаз, опера и мюзикъл, шансон и филмова музика. За мен операта е най-висшата форма на творческа изява, защото тя обединява по един неповторим начин всички изкуства“.

Чуйте цялото интервю с Анри Кулев и Любомир Денев, за да научите повече за музиката в поезията на Валери Петров и за провокацията да създадеш опера, която еднакво да вдъхновява и родители, и деца.

http://www.classicfm.bg/bg/news/view/3269/debut_v_sofijskata_opera_na_rejisiora_anri_kulev_i_kompozitora_lubomir_denev