в. Животът днес - Националната опера с нов жест към зрителите
22 дек 2016

в. Животът днес - Националната опера с нов жест към зрителите

Интервю на Петър Галев
с Христина Станева
Заместник-директор "Административни въпроси"
в Софийската опера и балет


След една много успешна в творческо отношение година за Софийската опера и балет, в която хиляди зрители от България, от Европа и от други континенти се насладиха на спектакли от най-високо качество, се обърнахме към зам.-директора на културната институция Христина Станева, защото билети за Операта вече могат да се купуват не само с банкови карти на касата, но и през всякакви мобилни устройства по интернет. Така водещата ни оперно-балетна сцена става още по-леснодостъпна.

  • Г-жо Станева, какво се промени в достъпността на Операта през 2016 година?
  • Покупката на билети вече може да става изцяло онлайн – през компютър, лаптоп, таблет, телефон. А след това, когато човек си отвори електронния билет на екрана, на входа го сканират и го пропускат. Точно както е при електронните бордни карти за полет, с които можем лесно да преминем всички формалности на едно летище. Целта ни беше хората, независимо къде се намират и без да губят време, да могат да си закупят билет дистанционно и да дойдат в театъра направо за представлението, при това без да се налага да минават през билетната каса. Разбира се, има я и възможността билетът да се разпечата на хартия.
  • Напоследък наблюдавам, че цели групи от хора идват за представления с автобуси от близки до София градове, включително от Сърбия и Македония, те как си купуват билетите?
  • Чужденците - най-често онлайн чрез банкови карти, а хората от България, които не желаят да използват кредитна или дебитна карта, могат да заплатят в брой и да вземат билетите си от офисите на EasyPay. Разбира се, тази възможност важи и за София.
  • Ясно е, че присъствието онлайн е изключително важно, особено за класически културни институти, какъвто е Операта. Как ще се развивате в тази посока?
  • Нашият сайт доста отдавна предлага много богата информация – текстове, снимки, видео и звук. Всеки зрител може да види не само какви представления предстоят, но и да се запознае подробно с историята на дадена творба, съдържанието ѝ, с интересни и важни факти, свързани с нея и с екипа, който я създава. В момента работим по приложение (app) за мобилни устройства, с което още повече да улесним запознаването на нашата публика със събитията в театъра.
  • Какво планирате за привличане към Операта на повече чужди туристи, които идват в София?
  • В контакт сме със Sofia free tour, които организират безплатни туристически обиколки на града. Сигурна съм, че ще намерим начин да си партнираме и с тях, защото безспорно Националната опера е сред емблемите на столицата и на страната ни.

    http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/kultura/natsionalnata-opera-s-nov-zhest-kam-zritelite