БАЛЕТЪТ Е ТАЙНСТВО, НО И МНОГО ТРУД - За  Майсторските класове на  прима-балерината Маша Илиева и на премиер-солиста Ясен Вълчанов
11 сеп 2015

БАЛЕТЪТ Е ТАЙНСТВО, НО И МНОГО ТРУД - За Майсторските класове на прима-балерината Маша Илиева и на премиер-солиста Ясен Вълчанов

Маша Илиева:

С  голямо удоволствие ще проведем майсторските класове с моя колега Ясен Вълчанов. Балетът  е тайнство, изящество, радост за очите и душите, но изисква много труд и всеотдайност. Ние, балерините, сме дисциплинирани хора. Като спортистите  сме. Без  ежедневните тренировки , които възпитават тялото ни, не става нищо. Всички ние сме учили музика и свирим на пиано. Без да сме „вътре” в музиката на дадена творба, също не става нищо.

Идеалният танц се създава тогава, когато цялото ни тяло се превръща в звучащ музикален инструмент и на всеки звук, като резонанс , трябва да се ражда жест.

Да изваеш тялото си така тънко и звънтящо, както дървото на страдивариус, да се достигне до там, че то да стане изцяло като един музикален инструмент, звучащ с вътрешна хармония - това е идеалната цел на изкуството на танца.

Има ли нещо по - прекрасно от човешкото лице, отразяващо точно и хармонично онези вълни от настроение и чувства, които се издигат от дълбините на душата? Нужно е цялото ни тяло да стане лице. В това е тайната на  балетното изкуство.

Майсторските класове на Маша Илиева и Ясен Вълчанов
са в периода  от  24.09 до  4.10.2015г.  в две групи:

I -  Начинаещи- от 6 до 11 годишни- начален час- 17:30- продължителност- 1 час

II - напреднали- от 11г. и нагоре- начален час- 18:30- продължителност- 1 час

И  РЕПЕРТОАР- от 19:30ч.- продължителност- 1 час  

Цена - 80 лв.

Майсторският клас ще завърши с Концерт на участниците на Голямата  сцена на Софийска опера и балет, като това събитие ще е с допълнително закупуване на билети - цена 10 лв.

 

Телефон за информация- 0885 377 898- Любомира Дончева

Имейл за записване- lyubomira.doncheva@operasofia.bg

 

Краен срок за записване- 21.09.2015г