Към публиката на "Пръстенът на нибелунга"
23 юни 2015

Към публиката на "Пръстенът на нибелунга"

Скъпи поклонници на Рихард Вагнер и неговия РИНГ,

Създадена специално за световното отбелязване на 200 годишнината от рождението на Рихард Вагнер, за трети пореден сезон, Софийската опера представя за своите верни почитатели и скъпи гости от цял свят, колосалната тетралогия „ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА“.

Това за нас, също бе един изключителен труд в годините на подготовката му. Във всеки от сезоните 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012 и 2012/2013 сътворявахме на сцената на нашия театър по една постановка от четирите опери от цикъла, и след това, през юли 2013 ги изпълнихме в последователност и заедно в продължение на една седмица, както са замислени да бъдат и представяни от самия композитор, а именно в цикъл.

В историята на 125 годишната ни българска оперна традиция това се случи за първи път, макар премиерата на тетралогията да е била изпълнена за откриването на фестивалния театър на Вагнер в Байройт, в далечната 1876, историческа обаче и за нас българите, но свързана с легендарното, свято и съдбовно за историята ни - Априлското въстание.

Българският „Пръстен” изковахме само с български оперни артисти. Това за мен е най-ценното, за което съм горд, щастлив и удолетворен, заради това, че колегите ми вярваха, а с това и с труда и увереността си в изпитанието да премерят силите си с най-добрите изпълнители от различните световни сцени.

Без страх поканихме и най-добрите музикални критици и публика, които специално пътуват, за да не пропуснат нито едно вагнерово музикално-сценично творение, където и да е по света. Но, това което особено ме радва е, че заедно с дадения шанс на нашите артисти, на оркестъра, хора, балета, техническите служби и производствени ателиета, на всички работили и ангажирани в творческия процес, дадохме шанс и на БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА, да чуе и види Вагнеровия Ринг и у нас, и само на сцената на Софийската опера.

Благодаря Ви, скъпи приятели за подкрепата и възторга Ви пред делото, което заедно с вас създадохме!

Изпитайте и този път удоволствие и радост с българския „Пръстен” на Рихард Вагнер!

Пламен Карталов
Директор на Софийската опера