Софийската опера и балет представя "Тристан и Изолда" - БНР/Интервю на Таня Величкова/ - 22.02.15
04 мар 2015

Софийската опера и балет представя "Тристан и Изолда" - БНР/Интервю на Таня Величкова/ - 22.02.15

Готови сме за премиерата на "Тристан и Изолда". В четвъртък очакваме нашата публика, каза директорът на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла акад. Пламен Карталов в интервю за предаването „Неделя 150“.

Всички знаем легендата за негреховната любов на Тристан и Изолда.  Това е моментът, в който Римската империя се е разпаднала и кралството наКорнуол вече е плячка на ирландските нашественици и от тук нататък вместо да се плаща кръвен данък и такси, които унижават достойнството на тези хора, Тристан е човекът, който ще защити своя крал. Влиза в битка. Унищожава най-яростния противник на кралството. Ранен обаче тежко попада с една лодка случайно на бреговете на самата Ирландия. Там го открива Изолда. Лекува го. И от пръв поглед те се влюбват. Той обаче предлага на краля неговата спасителка и започва цялата трагедия, която Вагнер представя на кораба. Тя обезумяла от въпроси защо най-любимият й човек я наказва. Вместо да отиде към щастливото семейно огнище на краля и да стане кралица, тя решава да погуби и себе си и него, но и прозорливата й слугиня вместо отровната напитка й дава любовната отвара и от тук нататък представлението се превръща в символ на освободената от предразсъдъци привързаност и обич, разказа той.

След като поставихме най-колосалната сага „Пръстенът на нибелунга“ някак си естествено беше да продължим с тези вече обучени на вокален вагнеров стил интерпретации артисти. Това са същите артисти, които участваха в тетралогията. След една година подготовка, защото музикалната подготовка, за да се научат тези хиляди думи текст на немски, които трябва не само да осъзнаят, но и да разбират какво казват, беше едно много голямо усилие, но аз мисля, че публиката, която обича романтиката, смелите характери и да са винаги влюбени ще харесат спектакъла, обясни акад. Карталов.

Очакваме гости от Германия – председателят на Вагнеровото общество, а те са 137 клона на Вагнерови общества в целия свят, 11 от тях дойдоха през лятото. Други се завръщат. Очакваме едни нови впечатления. Едни впечатления, които са измерими с тези на колегите ни от другите театри. За нас е важно да покажем този ръст, който България и българското оперно изкуство заслужава не само с отделните си певци и артисти, но и Софийската опера като организъм и театър, който се съизмерва с другите.

Има едно следващо предизвикателство – да заведем Вагнер в Германия и вече работим по този проект. Това ще стане през септември в сърцето на Бавария в един приказен театър в град Фюсен, каза още директорът на Софийската опера и балет.

Интервю на Таня Величкова

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.