Мецосопраното Надя Кръстева и тенорът Ендрик Вотрих ще пеят на премиерата на "Самсон и Далила" в Софийската опера на 11 декември - София, 17 ноември 2014 /Пенка Момчилова, БТА/
18 ное 2014

Мецосопраното Надя Кръстева и тенорът Ендрик Вотрих ще пеят на премиерата на "Самсон и Далила" в Софийската опера на 11 декември - София, 17 ноември 2014 /Пенка Момчилова, БТА/

Мецосопраното Надя Кръстева - прима на Виенската опера, и германският тенор с международна кариера Ендрик Вотрих ще пеят на премиерата на "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс на 11 декември в Софийската опера, съобщават от театъра.

Сред солистите са и Даниела Дякова, Цвета Сарамбелиева, Константин Андреев, Петер Свенсон. Диригент е Ерих Вехтер, режисьор - Уго де Ана.

Първата постановка на "Самсон и Далила" в България е през 1924 година. След опустошителния пожар от 10 февруари 1923 г. в Народния театър, където изнася своите спектакли и Софийската опера, съставът е принуден да работи при трудни условия в сградата на Свободния театър. На тази неудобна сцена, 47 години след световната премиера /2 декември 1877 г./, шедьовърът на Сен-Санс се представя за първи път у нас - на 27 февруари 1924 година.

Постановчици са двама белоемигранти, следовници на големите традиции на руския музикален театър - главният диригент Мойсей Златин и главният режисьор Николай Веков. В централните роли са драматичният тенор Стефан Македонски и мецосопраното Констанца Кирова, която освен красив глас притежава и талант на  драматична актриса - започнала е сценичната си кариера в Народния  театър. Постановката не слиза от афиша три години и се играе повече от 50 пъти.

Втората софийска премиера е след осем сезона, на 6 април 1932 година. Асен Найденов е диригент, Христо Попов - режисьор. Самсон е отново Стефан Македонски, а Далила е младата Елена Христова-Гебел, известна по-късно като Димитрова, съпруга на именития диригент Асен Димитров. Постановката се подготвя във възстановения Народен театър /дом и на Операта до началото на 50-те години/, но пада веднага след премиерата. Според спомени на съвременници и критики от печата тя просто не повтаря големия успех на първата реализация. Така "Самсон и Далила" слиза от афиша на Софийската опера за повече от 80 години.

      /НЗ/