19 млади изпълнители от пет страни ще се състезават за наградите на конкурса "Борис Христов" в Софийската опера пред публика - БТА - 18.09.2014
18 сеп 2014

19 млади изпълнители от пет страни ще се състезават за наградите на конкурса "Борис Христов" в Софийската опера пред публика - БТА - 18.09.2014

  Деветнадесет артисти от Великобритания, Беларус, България, Испания и Русия ще се състезават за наградите на 15-ия Международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" от 20 до 25 септември.

     Прослушванията ще бъдат в залата на Софийската опера и балет и са открити за публика, съобщиха на БТА организаторите.

   Участниците са избрани след елиминациите от първия тур - прослушване на предварително изпратени записи. Вторият тур започва на 21 септември от 11.30 ч., третият е на 24 септември от 11.00 ч., когато избраните 10 кандидати ще представят по две арии от опери, съпровождани от оркестъра на операта. 

Официалното откриване е на 20 септември с "Дон Карлос" на Верди. На 25 септември от 19.00 ч. е церемонията по награждаването и галаконцертът на лауреатите.

Председател на международното жури е примата и уважаван педагог Александрина Милчева, членове са Стефка Евстатиева - една от най-обичаните наши оперни звезди, носител на "Златният пръстен" и голямата награда на София през 1979 г., Генко Гешев - декан на Вокалния факултет на  университета в Питсбърг, САЩ, Алекс Григориев - импресарио, Владимир Гридюшко - генерален директор на Националния академичен Болшой театър в Минск, Беларус.

Международният конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" се организира от едноименната фондация със съдействието на Министерството на културата, Столичната община и Софийската опера.

"Пожелавам на участниците в международния конкурс за млади оперни певци бляскаво бъдеще. Кариерата, на която искате да се посветите, е осеяна с трудности и жертви, но е възвишена и благородна. Трябва да развиете заедно с гласа и своята култура.

Никой не е станал добър интерпретатор, без да пречисти духа си".

С тези думи се обръща към участниците в 10-ия конкурс през 1992г. Борис Христов, който следеше отблизо работата и резултатите.

След година в негова памет конкурсът приема името му, припомнят организаторите.

Години наред конкурсът в София беше определян като един от най-трудните в света, защото в третия тур участниците трябваше да се представят в цял оперен спектакъл. Икономическата криза не подмина и състезанието за млади оперни певци. За първи път тази година във финалния кръг те ще пеят с оркестър, както е в много от останалите конкурси. Наградите се присъждат отделно за жени, отделно за мъже, а най-престижна е голямата награда на София.

Последният неин носител през 2009 г. стана Кирил Манолов - днес един от известните и обичани наши баритони. Тази награда за първи път получи през 1967 г. българският бас Димитър Петков.

Конкурсът е създаден през 1961 г. от Христо Бръмбаров и Илия Йосифов, изключителни личности, великолепни оперни творци и вокални педагози, създали мита за "Българската оперна школа".

Десетилетия наред от софийска сцена започваше пътят към световните сцени на поколения млади оперни певци - Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Силвия Шаш, Розалинд Плоурайт, Питър Глосоп, Ерих Кнот, както и на българите Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Христина Ангелакова, Валери Попова, Дарина Такова, Асен Селимски, Никола Гюзелев, Юлиан Константинов, Петър Данаилов.

Пенка Момчилова

/ПП/