Старозагорски Митрополит Киприан

Старозагорски Митрополит Киприан

Биография

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора. От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“. От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По време на следването си в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г. През февруари 2006 г., по решение на Св. Синод, е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато отново е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата „Траянополски“ на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит. Тази длъжност той изпълнява до избирането му за Старозагорски митрополит на 11.12.2016 г. от Св. Синод на БПЦ-БП.

Старозагорският митрополит Киприан е носител на църковни отличия и множество музикални награди. Още като протосингел и по-късно като викарен епископ на Врачанска епархия той се изявява като изкусен диригент на епархийския хор „Св. Софроний Врачански“. Става лауреат на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс „Пееща душа“ (Бялисток, Полша,2003), носител е на голямата награда от Международния фестивал на православната музика „Достойно есть“ – 2004, 2005, 2008, 2009 и 2011 г. в Поморие. Под диригентството на архиерея хорът печели бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в Превеза, Гърция, през 2013 г. През 2015 г. печели сребърен и бронзов медал от Европейските хорови игри и „Гран при на Нациите“ в Магдебург, Германия. Хорът е гастролирал в Италия, Чехия, Унгария, Северна Македония, Гърция, Турция, Румъния. През 2012 година изнася концерти в градовете Кротоне и Катандзаро, обл. Калабрия, Италия с Реквием от Моцарт, а през 2014 г. отново се връща на италианска сцена с концерти във Верона.

Здраво и плодотворно сътрудничество свързва Старозагорския митрополит Киприан и състава на Държавна опера - Стара Загора. През месец януари 2017 г. митрополит Киприан и свещеници от епархията освещават сцената и залата на операта в Стара Загора. Много са тук музикалните изяви на съвременния български архиерей-диригент: Предвеликденски концерт на Старозагорската опера през 2017 г.; „Реквием“ на В. А. Моцарт; Тържествения концерт на Държавна опера –  Стара Загора, посветен на 140 - годишнината от боевете за Стара Загора; За първи път участие на оперния хор под диригентството на митрополит Киприан в Международния фестивал на православната музика “Св. Богородица - Достойно есть” през 2018 г .; „Моление за Стара Загора“ -  спектакъл, посветен на 141-годишнината от епичните боеве за града по време на Руско-турската война и 140 години от Освобождението на България - 31 юли 2018 г. нa Meмopиaлния ĸoмплeĸc „Бpaнитeлитe нa Cтapa Зaгopa” с включване в програмата на ораторията „Моление“ oт пpoф. Haйдeн Aндpeeв и „Tъpжecтвeнa yвepтюpa 1812” от П. И. Чaйĸoвcĸи в изпълнение на оркестъра и хора на Старозагорската опера, Общински духов оркестър и оркестъра на Втора тунджанска механизирана бригада; На 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна“ Старозагорският митрополит Киприан дирижира ораторията „Страсти по Матея“ от митрополит Иларион (Алфеев). През 2021 г. Хорът на Старозагорската опера е отличен с „Кристална лира” в категория “Хорово изкуство“ за  изпълнението на тази оратория. Тя отново се изпълнява на 20 април 2022 г. ( Велика сряда) в Държавна опера  - Стара Загора.

Митрополит Киприан създава в края на 2019 г. Архиерейски хор при Старозагорската митрополия с диригент Мария Денкова, а самият архиерей става главен диригент. Този хор в началото на 2020 г. участва с огромен успех на десетото издание на Московския рождественски фестивал на църковната музика. През месец май 2022 г. хорът се представя с концертна програма и участие в св. Литургия на Фестивала на хоровото изкуство в гр. Констанца, Румъния, а през месец юни участва в Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ в гр. Поморие. През септември същата година украсява тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка. На 21 януари 2023 г. се представя блестящо на концерта „Братя двоицу“ в столичната зала „България“.

Съвсем наскоро на 11 април (Велика сряда) в Държавна опера - Стара Загора Негово Високопреосвещенство дирижира с голям успех „Стабат Матер“ от Джоакино Росини. 

Виж всичко