Лилия Кехайова

Лилия Кехайова

Биография

Лилия Кехайова се занимава с музика от 8 годишна възраст,когато започва да свири на пиано и да учи солфеж.

Към класическото пеене я насочва голямата българска оперна певица и вокален педагог Елена Балджиева,когато Лилия е на 16 години. При нея започва обучението си и завършва извънредния клас по класическо пеене в пловдивското музикално училище „Добрин Петков“.

През 1995 г. е приета в ДМА „Панчо Владигеров“,където завършва през 1999 г. като бакалавър,а през 2002 г.,като магистър в класа на проф.Илка Попова.

Още студентка прави първите си стъпки на професионалната сцена. През 1998 г. дебютира в оперетата „Хубавата Галатея“ от Франц фон Супе в главната роля. Следват, все така в студентските години ролите на Сузана от „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт,изпълнена с учебния театър на ДМА, по-късно в постановката на „Тайният брак“ от Д.Чимароза, постановка на Пловдивска опера в ролята на Лизета, както и Розина от „Севилският бръснар“ от Дж.Росини във Великотърновския музикален театър.

През 2001 г.участва в майсторския клас на известната оперна певица Силвия Гести в Люксембург. През същата година е лауреат на конкурса „Нови гласове“ в Софийската опера, в последствие на което е включена в постановките на „Кармен“ в ролята на Микаела и в „Бохеми“ в ролята на Мюзета.

През 2003 г. става стипендиантка в „Българската академия за изкуство и култура Борис Христов“ в Рим ,където специализира при италианската оперна певица и дългогодишен сценичен партньор на Борис Христов Мирела Паруто.

След дипломирането и специализациите си, Лилия Кехайова изпълнява с голям успех ролите на Аида от „Аида“, Леонора от „Трубадур“, Микаела от „Кармен“, Маргарита от „Мефистофел“ на А.Бойто,“Stabat mater“ от Дж.Росини и др. на национални и международни сцени.

От 2015 г. Лилия Кехайова е в състава на Софийската опера и балет, първо с ролята на княгиня Тамара от „Борислав“ на Маестро Г.Атанасов на летния фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Утвърждава се с роли като Татяна от „Евгений Онегин“ от П.И.Чайковски, Амелия от „Симон Боканегра“ от Дж.Верди, Донна Елвира от „ Дон Жуан“от В.А.Моцарт, Герхилде от „Валкюра“ на Р.Вагнер, която изпълнява и в Болшой театър. Важен етап от развитието и е работата с голямата българска оперна певица Анна Томова-Синтова по ролята на Донна Елвира.

С Яна от „Янините девет братя“ прави окончателен завой към драматичния репетоар и превръща трудната в музикално и сценично отношение роля в свой боен кон, като я изпълнява многократно на сцената на Софийската опера и балет, както и на откритите сцени по време на летните фестивали.

През 2020 г. Лилия Кехайова става първата изпълнителка в България на трудната и изискваща всичко от певицата роля на Електра от едноименната опера на Рихард Щраус, под режисурата на акад. Пламен Карталов. За изграждането на образа и помага работата със световното мецосопрано Долора Заджик по време на нейния майсторски клас в Софийската опера и балет.

За изпълнението на ролята на Електра Лилия Кехайова печели горещите аплаузи на публика и критиката, както и номинация за наградата „Кристална лира“ за 2021г.

Музикалният критик  Клаус Билан  пише следното за певицата:

„Лилия Кехайова впечатлява с великолепното изпълнение на главната роля с едно светло и сигурно във височините сопрано с добра дикция. Може да се каже,че тя,която е играла многократно в националната опера главната роля в „Янините девет братя“,е усвоила тази трудна роля,както певчески,така и при артистичната игра.

Виж всичко