Анна Хоп

Анна Хоп
  • Предстоящи представления
    • ЗИМЕН ПЪТ Песенен концерт от Франц Шуберт / ПИАНО ЕКСТРАВАГАНЦА 2022

Биография

Балерина, танцьорка, хореограф, режисьор, педагог.

Завършва полското национално балетно училище във Варшава. Танцува в Полския национален балет от 2009 г. Завършва магистратура по PR и медиен маркетинг във Варшавския университет.

Носител на наградата за най-добро изпълнение („Карнавал на животните”) в конкурса Perły Tańca 2019 („Бисери на танца“) и носител на индивидуалната награда за създаване на сценично движение в драматичния спектакъл „Księżniczka na opak wywrócona” („Принцеса с главата надолу“) XXIII-ти Полски Комедиен Фестивал TALIA 2019.

Като танцьорка в Полския национален балет участва в: „Курт Вайл”, „В светлина и сянка” (хореография Кшищоф Пастор); „Лешникотрошачката”, „Лебедово езеро”, „Лешникотрошачката и царят на мишките”, и „Ромео и Жулиета” (хореография Емил Весоловски); „Спящата красавица”; „Пролетно тайнство” (хореография Вацлав Нижински и Морис Бежар), „Вилхелм Тел” (хореография Амир Хосенпур) и други.

Създател на спектакли: „Exodus” за полския национален балет, музика Войчех Килар (2021), „Мъж и жена” за полския национален балет по музика на Станислав Монюшко и Войчех Костржева (2019), „Карнавал на животните” по музика на Камий Сен-Санс за балета на Варшавската опера (2017), „Pupa”(„Пупа“) за полския национален балет по музика на Станислав Серевич (2015), „Bajki Ci opowiem…” („Ще ви разкажа приказки …“) по музика от Витолд Лютославски за балетната трупа на операта в замъка в Шчечин (2013 г.) и множество по-малки хореографски композиции. Анна Хоп е създала встъпителната част на „Фордландия” („Stillness” („Покой“) and „Close” („Близост“), музика Ф. Шопен) едно представление на Лучия Лакара и Матю Голдинг, (2020, Театър Дортмунд, Германия), което по настоящем обикаля Европа.

От 2013 г., тя редовно сътрудничи на отдела за образователни програми на Оперния театър и Норвежката национална опера и балет в Осло, като провежда уъркшопи и създава представления. Анна Хоп е творец на множество кратки хореографски формати и музикални видеоклипове. Тя работи като хореограф, режисьор на концепцията за движение и режисьор за танцови трупи, опера, филми, театрални представления, мюзикъли, музикални клипове, галавечери, реклами.

Анна Хоп си сътрудничи с Норвежката опера и балет, DansiT, PRODA Trondheim, Spin Off Forstudium i Dans in Oslo, Den Norske Ballettskole, Театралната академия във Варшава, Полски национални балетни училища във Варшава и Гданск, Катедралното училище на Трондхайм, LEDA4ART, Балета на Кастелфранко Венето, Кралско балетно училище в Антверпен и много други.

Виж всичко