Всички свирят и пеят Рахманинов
29 мар 2023"24 часа"/ Христо Николов

Всички свирят и пеят Рахманинов

Поредица от концерти, посветени на 150-годишнината от рождението на руския композитор Сергей Рахманинов започва в България.

На 31 март в зала “България” симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин прави концерт, в който са включени прочутите Симфонични танци на композитора и симфоничната фантазия “Скалата”. В концерта е включено и едно уникално произведение на Рахманинов - рапсодия върху тема на Паганини, писана за пиано и оркестър, чийто солист ще е младият руски пианист Андрей Гугнин. Произведението е вдъхновено от музиката на Гершуин, с която Рахманинов се запознава при едно от песещенията си в САЩ. 

На романсите на Рахманинов са посветени две вечери в Софийската опера - на 1 и на 22 април. Изявата е наречена “Говори Рахманинов” и в нея сопраното Цветана Бандаловска ще изпълни някои не толкова популярни, но знакови за композитора песенни произведения в съпровод на пиано на Благовеста Константинова.

В концертите, които ще са в камерната зала на операта, участва и актьорът Теодор Георгиев, който ще чете откъси от писма на композитора, писани в годините на създаването на музикалните произведения.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/14110891