Тенорът Рейналдо Дроз ще участва в комедията „Дон Паскуале“ на сцената на Софийската опера
10 апр 2021Софийска опера и балет

Тенорът Рейналдо Дроз ще участва в комедията „Дон Паскуале“ на сцената на Софийската опера

Тенорът Рейналдо Дроз ще участва в искрящата от смях комедия от Гаетано Доницети „Дон Паскуале“ на 13 април от 19:00 часа  в Софийската опера. Той ще се превъплъти в ролята на Ернесто. Дроз има богата творческа биография. Роден е във Венецуела. Учи в консерваторията „Симон Боливар“ в Каракас. Участва в множество концерти в страната си: „Италианска вечер“, „Велики песни на света“, „Имигрантите“. През 2015 г. дебютира официално по време на Седмицата на италианската култура в Каракас с концерт, организиран от Културния институт. По покана на Италианския културен институт изнася концерти във Валенсия и участва в други събития в чест на 70-годишнината на Републиката. През същия период участва в турне в Колумбия и Флорида. Мечтата му да учи с Райна Кабаиванска го довежда в Майсторския ѝ клас в Нов български университет, където печели стипендия за обучение в Музикалния институт „Веки-Тонели” в Модена, Италия. През октомври 2018 г. той е сред главните действащи лица в Театро Комунале „Лучано Павароти“ в Модена на концерта, посветен на Лучано Павароти, и участва в множество концерти в различни градове на Италия. През 2019 г. дебютира в операта на Доницети „Betly“ в Швейцария, концертно поставена и в Модена с оркестър „Бруно Бартолети“. През септември 2019 г. Рейналдо Дроз е солист в италианската премиера на Реквиема на Руджеро Леонкавало.

В „Дон Паскуале“ заедно с Рейналдо Дроз участват:

Николай Петров (Дон Паскуале), Добромир Момеков (Доктор Малатеста), Диана Василева (Норина), Александър Георгиев (Нотариус ) .

Режисьор: Светозар Донев

Операта се изпълнява за първи път през 1843 година в Италианския театър в Париж, а премиерата в България е през 1932 с диригента Асен Найденов и режисьора Христо Попов.

От тогава досега  "Дон Паскуале" е комедия, която забавлява и носи ведро настроение. Операта изобличава абсурда чрез смях, който се състои в конфликта между младото общество и обществото на възрастните.