Софийската опера ще участва във фестивала "Кьонигсвинкел класика" във Фюсен догодина
04 дек 2021Софийска опера и балет

Софийската опера ще участва във фестивала "Кьонигсвинкел класика" във Фюсен догодина

Софийската опера ще участва във фестивала "Кьонигсвинкел класика" във
във Фестивалния театър "Нойшванщайн" във Фюсен, Бавария, от 28 септември до 03 октомври 2022 г., съобщиха от театъра.

Това е едно много специално потвърждение на големия успех на Софийската опера и балет. Тя гостува във Фюсен с целия цикъл от четири вечери "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер, които представи през септември 2015 г. Това е и потвърждение на идеята на Софийската опера да върне Вагнер "у дома", тъй като той много пъти посещава района, за да се среща с крал Лудвиг II, който от 1864 г. става неговият най-важен поддръжник.

През 2015 г. много приятели на вагнеровата музика дойдоха от цяла Германия и Австрия, а някои дори от всички краища на света, за да видят прекрасната и уникална софийска постановка на "Пръстена" на режисьора Пламен Карталов, която намери високо признание от международната преса.

Чрез тази постановка на "Пръстена", която беше показана и в Болшой театър през 2018 г., Софийската опера стана много известна в международния свят на Вагнер и в съответните международни медии като оперни списания и платформи.

Гостуването с "Летящия холандец" на Рихард Вагнер ще бъде продължение на този успех.

Ръководството на Музикалния фестивал "Кьонигсвинкел" оценява подхода на София към поставянето на Вагнерови опери много и също така е уверено в новата постановка на "Летящият холандец", която ще бъде първо показана в София и на езерото Панчарево край София.

Очаква се много посетители от близката баварска столица Мюнхен и много други баварски градове, както и от Австрия и Швейцария, да дойдат във Фюсен, за да видят представленията на Софийската опера и балет, както спектаклите на операта, така и концертите.

Регионът е световноизвестен със своята природна красота и красивите си замъци, построени от крал Лудвиг II през 19 век, като Нойшванщайн и Линдерхоф. Замъкът Хоеншвангау, където крал Лудвиг II е отгледан от родителите си и по-късно често кани композитора Рихард Вагнер, също е акцент за посетителите на операта в района.

Ръководството на Фестивала "Кьонигсвинкел 2022" оказва голяма подкрепа на Софийската опера , за да направи дългоочаквания гастрол възможен.

Така това ще бъде една голяма българска демонстрация на културно-художествени възможности в южната част на Германия, където операта има дълги традиции, като и в съседните Австрия и Швейцария.

Ето подробности за програмата на Софийската опера и балет във Фюсен:

1. Опера "Летящият холандец" на Рихард Вагнер на 1 (19 ч.) и 3 (18 ч.) октомври

2. Училищен концерт във Фестивалния театър "Нойшванщайн" на 30 септември от 10 ч.

3. Празничен концерт във Фестивалния театър "Нойшванщайн" на 30 септември от 19.30 ч.

4. Хоров концерт за Деня на благодарността в църквата "Die Wies", известна барокова църква в региона, на 2 октомври от 11 ч.
/ХТ/

Източник: Национална опера

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2530468