Посланията на първия летен фестивал "Портал на два свята" под стените на Цари Мали град
31 авг 2020БНТ

Посланията на първия летен фестивал "Портал на два свята" под стените на Цари Мали град

В крепостта "Цари Мали град" започна първият летен фестивал "Портал на два свята". Началото беше поставено в 19:00 часа с постановката "Янините девет братя" от Любомир Пипков.

Действието на тази опера се развива на хълмовете край Самоков преди повече от 600 години и неслучайно именно тази постановка е избрана за началото на летния фестивал.

По думите на акад. Пламен Карталов това е една рилска опера и мястото на действието й е точно там, в самоковските гори, и зрителите ще могат да се потопят още по-добре.

Акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: Посланията, които носи в тези много тежки дни на разколебаване, на разделение, на това откъсване на поколения, на това бягство от страната. Изкуството е единственото, което ще върне оптимизма на българина към ценностната система и идентичността и Софийската опера дава част от себе си.

През следващите дни тук ще прозвучат още операта „Кармен" от Жорж Бизе, балетът „Зорба гъркът" - по музика на Микис Теодоракис, „Кармина Бурана" по музика на Карл Орф, както и мюзикълът „Mаmmа Miа!" с песните на ABBA.

Финалът на летния фестивал ще бъде на 7 септември именно с него.

https://bntnews.bg/news/poslaniyata-na-parviya-leten-festival-portal-na-dva-svyata-pod-stenite-na-cari-mali-grad-1071469news.html