Комичната опера „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети на 12 април на сцената на Софийската опера и балет
07 апр 2022Софийска опера и балет

Комичната опера „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети на 12 април на сцената на Софийската опера и балет

Не пропускайте една от най-популярните и незабравими комични опери «Дон Паскуале» от Гаетано Доницети, която ще бъде представена на 12 април, вторник от 19:00 ч. в Софийска опера и балет.

Изящната музика на Доницети и сюжетът гениално пресъздават един добре познат и вечен житейски проблем – за любовта и перипетиите, през които преминава тя, особено когато става дума за богатство и наследници.

За първи път операта «Дон Паскуале» е изиграна на 4 януари 1843 г. в Париж и оттогава до днес се радва на огромен зрителски интерес. Първата й постановка в България е през 1932 г. в Софийската опера. «Дон Паскуале» е определяна от музикалната критика като една от най-ценните комични опери на Доницети. Творба, чиято музика композиторът създава само за 8 дни и чрез нея прави публиката съпричастна на емоциите, завладели душата на стария ерген Дон Паскуале, който иска да направи живота си по-добър като се ожени за млада жена. Но дали очакванията му ще се оправдаят?

В „Дон Паскуале“ ще чуем известния бас Николай Петров в ролята на Дон Паскуале и изявения ни колоратурен сопран Диана Василева като Норина. Като Доктор Малатеста дебют ще направи Венцеслав Анастасов. Той е запомнен от публиката в постановки като «Риголето», «Тоска», «Дон Карлос», «Аида», «Трубадур», «Отело», «Силата на съдбата», «Бал с маски», «Чичовци», «Кармина Бурана», « Селска чест», «Джани Скики». Сред върховите творчески изяви е партньорството с брат му Орлин Анастасов в изпълнение на Родриго и Крал Филип на премиерата на операта „Дон Карлос“ в Палау де лас Артс Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел. Участва и в „Ифигения в Таврида“, където пее заедно с великия Пласидо Доминго.

Ролята на Ернесто е поверена на тенора Рейналдо Дрос.

Режисьор на спектакъла е Светозар Донев. Диригент – Жорж Димитров. Сценографията и костюмите са на Нела Стоянова. Асистент-режисьор е Владимир Горчаков. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Концертмайстор е Людмил Ненчев.

Почитателите на оперното изкуство  ще преживеят един истински музикален празник, завладяни от динамиката на изобретателната драматургия и вдъхновената интерпретация на ексцентричните образи от любимите артисти и музиканти на Софийската опера.

Комичната опера „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети на 12 април на сцената на Софийската опера и балет