Десет години от стартирането на Концерти за бебоци
10 яну 2024Софийска опера и балет

Десет години от стартирането на Концерти за бебоци

През 2024 година Софийска опера отбелязва десет години от стартирането на Концерти за бебоци. 

По идея на академик Карталов на 18.01.2014 година е първият спектакъл.

Инициативата е в сътрудничество с фондация „Искам бебе" и е адресирана към най-малките зрители, заедно с техните родители, баби, дядовци, бъдещи майки, по-големите каки и батковци.

В тези Концерти участват най-младите артисти на театъра. В момента това са Анна Вутова, Калин Душков, Георги Джанов, Рада Тотева, Александра Носикова, Цветиана Костова, Елена Кожушкова, Мария Носикова.

В годините част от програмата се утвърждава със своите хитови песни – „Добре дошли" и „Музикант" на Мария Момирова, „Чудо ряпа" на Добри Христов „Хей, ръчички", „Пеят, скачат палците", и др.

Програмата е структурирана така, че да присъстват мелодии, близки до детския свят, съчетани с песни, класически арии и дуети, ансамбли от класическия репертоар: Ф. Шуберт, Р. Шуман, Ф. Менделсон, Дж. Росини, Й. Брамс, В. А. Моцарт, Ал. Владигеров, Г. Костов, Ал. Райчев и др.; от класическите опери „Хензел и Гретел", Вълшебната флейта". Музиката е поднесена с аранжименти за пиано, цигулка, флейта и кларинет, обой и ударни.

Така още от ранна възраст децата имат възможност да се потопят в света на класическта музика и да усетят нейното вълшебство.

Децата в Концерти за бебоци могат свободно да общуват със своите любими артисти, по-големите да играят и пеят заедно с тях на сцената.