КОНКУРС ДА ПЕЕМ!
14 юли 2022Софийска опера и балет

КОНКУРС ДА ПЕЕМ!

Флоренция 22/6/2022

ДА ПЕЕМ!

ПЕЙТЕ С ПЪЛЕН ГЛАС, СПОДЕЛЕТЕ ОПИТА СИ И СЕ ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ.

SIC ITUR AD ASTRA! (ТАКА СЕ СТИГА ДО ЗВЕЗДИТЕ!)

Да пеем! е международен проект, който има за цел да очертае проблемите на завършилите консерватория в областта на класическото пеене при преминаването им в практиката и заетостта им на пазара на труда. Той има амбицията да отговори на общите нужди на музикалните консерватории, театрите и самите завършили: певците.

Чрез резултатите от проекта искаме да отговорим на въпроса:

Как да се адаптира професионалното образование към нуждите на пазара на труда, ако искаме значително по-голям брой кандидати за музикални консерватории да започнат кариерата си като оперни солисти веднага след дипломирането.

Резултатите, които ще бъдат създадени в рамките на проекта, ще помогнат на училищата и театрите по-добре да идентифицират, развиват и съхраняват таланти чрез неуспешен преход към практиката. Вярваме също, че можем да допринесем за растежа на сектора, като предлагаме по-качествена услуга за дистанционно обучение.

Ще създадем различни области на дейност, които ще се провеждат за период от 24 месеца в три европейски държави: Чехия, Италия и България. Проектът се състои от 4 семинара, 4 резултата от проекта, международен конкурс за млади певци, 4 мултиплициращи събития и 8 транснационални срещи по проекта.

Всеки ден хиляди оперни певци по света лягат и стават с идеята как да започнат или рестартират своята оперна кариера. Можем ли да намерим начин да им помогнем в това? Вярвам, че можем.” ЛУДЕК ГОЛАТ, главен координатор на проекта, Силезийски театър в Опава, Чехия.

На 22 април Да пеем! беше открит с мултиплициращо събитие във Флоренция, Италия. Една от основните цели на срещата във Флоренция беше стартирането на приложението Let's Sing и представяне на визуалната концепция на проекта. Международният конкурс за млади таланти ще бъде обявен с участието на професионалисти и широка публика.

ПРИЛОЖЕНИЕ ДА ПЕЕМ!

Виртуално пространство, свързващо хора, които са запалени по оперната музика, с визия за съживяване и обновяване на сцената. Това е не само пространство, преливащо от възможности за работа, но и световна общност, насочена към художествено представяне. Оперна общност, където студенти и професионалисти се срещат, за да се вдъхновяват, да си помагат и да се забавляват заедно.

Студенти:
- намерете вдъхновяващи учители от цял свят
- стимулирайте кариерата си след завършване на училище
- бъдете мотивирани и вдъхновени от опита на други ученици

Певци:
- увеличете шансовете си да получите ролята на мечтите си
- открийте място, където да покажете всичките си силни страни наведнъж
- поддържайте връзка с любимите си колеги от цял свят

Учители:
- намерете най-талантливите и мотивирани студенти от цял свят
- свържете се с институции от целия оперен свят
- споделете вашите обучителни уроци онлайн

Импресарии:
- открийте най-талантливите и обещаващи певци преди останалите
- отправете офертите си до звездите

Мениджъри:
- направете актьорския състав на следващата си продукция обновен и привлекателен
- обявявайте вашите прослушвания и конкурси пред широката оперна общност

Присъединете се и създайте своя профил сега! Направете го изпъкващ, впечатляващ, забележим, открояващ се, забележителен, силен. Качете вашите представителни снимки, видеоклипове и споделете професионалните си данни.

Развийте кариерата си тук и намерете следващата си Кармен, Тоска, Аида, Фигаро или Дон Жуан.

КОНКУРС ДА ПЕЕМ!

ПЕЙТЕ, ПОБЕДЕТЕ И ПОЛЕТЕТЕ AD ASTRA (КЪМ ЗВЕЗДИТЕ)

Конкурсът Да пеем! е открит за певци от всички типове гласове, на възраст между 18 и 30 години.

Ще бъдат допуснати само участници, които ни изпратят всички посочени материали:

- Видеозаписи на 2 оперни арии по избор на участника. Оперните арии трябва да са от 2 различни опери. Ариите трябва да се изпълняват на оригиналния им език.

- Актуална портретна снимка на участника (headshot).

- Кратка професионална биография на английски език.

Заявките трябва да се подават по електронен път и само чрез официалния сайт Let’s Sing!

https://letssing.eu/blog/1/

Кандидатстване на уебсайта www.letssing.eu Срокът за подаване на документи е от 1 август 2022 г. до 1 септември 2022 г. Няма такса за кандидатстване.

Международното жури (7 члена) ще бъде съставено от реномирани експерти. Председател на журито ще бъде Амбра Сорентино.

Журито за предварителен подбор ще изслуша всеки изпратен запис и ще избере 40-те най-добри кандидати за участие в полуфинала на конкурса. Избраните участници ще бъдат обявени на официалния уебсайт и в социалните мрежи не по-късно от 15 септември 2022 г.

За полуфинала международното жури ще изслуша онлайн всички 40 участници, които ще изпълнят 2 оперни арии: една по избор на участника, една по избор на журито. След това журито ще избере най-добрите 20 кандидата за участие във финалния кръг на живо.

Финалният кръг ще се проведе през октомври в София в България. Всеки от най-добрите 20 кандидати ще изпълни по 1 оперна ария по време на гала концерт на живо в Софийската опера и балет на 29 октомври 2022 г. Преди това финално представление всички 20 кандидати ще преминат през 10 онлайн урока, по време на които най-добрите световни оперни педагози ще подготвят и инструктират кандидатите за големия финал. Освен това, точно преди финалното представление в София ще се проведе 10-дневен интензивен уъркшоп. Финалистите трябва да покрият собствените си пътни разходи. Настаняването ще бъде покрито.

Конкурсът Да пеем! е чудесен шанс за младите оперни певци да излетят от училище директно към най-големите оперни сцени в света. Включете  се и спечелете 10 онлайн урока, водени от най-добрите оперни експерти, 10-дневен интензивен семинар, кариерно консултиране от висока класа и професионална помощ за електронно портфолио. Победителите ще получат и безплатен достъп до приложението Let’s Sing с много предимства.

Проектът се оповестява чрез уеб сайт www.letssing.eu и социални медии:

Facebook

https://www.facebook.com/letssingeu/

Instagram

https://www.instagram.com/letssingeu/

YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCL-eFeoo929BXMn0T1ig73w

Facebook Group

https://bit.ly/LetsSingFacebook

Всички комуникационни канали бяха отворени днес, т.е. 22.06.2022 г

Концепцията и графичният дизайн на Let's Sing! е от Marija Petrinjac, Tamara Černá-SofiG, Art Photo.

Проектът е съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз, и е подкрепен от Моравско-силезийския регион. Проектът се координира от СИЛЕЗИЙСКИЯ ТЕАТЪР ОПАВА, Чехия; партньори са СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ, България; EUROFILMFEST, Чехия; CONSERVATORIO DI MUSICA “STANISLAO GIACOMANTONIO”, Италия; GIUNTI PSYCHOMETRICS SRL, Италия; OPERA NETWORK, Италия.

Медийни партньори

Контакт с пресата: 

Conservatorio di Musica „Stanislao Giacomantonio“

Франческо Пери Francesco Perri direttore@conservatoriocosenza.it

Емануеле Карди Emanuele Cardi vicedirettore@conservatoriocosenza.it

ДА ПЕЕМ!