59-и МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС „ВЕРДИЕВИ ГЛАСОВЕ“
17 май 2023Софийска опера и балет

59-и МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС „ВЕРДИЕВИ ГЛАСОВЕ“

Записването вече е отворено!

Софийската опера е един от градовете-домакини на предварителната селекция

Кметството на Бусето обявява 59-ия конкурс Voci Verdiane - честване на паметта на Карло Бергонци. Форумът се организира от фондация „Артуро Тосканини“ и „Театро Реджо“, Парма и е под председателството на Стефано Невикати, кмет на Бусето. Конкурсът се провежда с подкрепата от Търговската камара на Парма и е под ръководството на Алберто Триола, генерален мениджър и артистичен директор на фондация „Артуро Тосканини“.

59-ият конкурс „Вердиеви гласове“ ще се проведе в Бусето (Италия), в театър "Джузепе Верди" от 8 септември до 15 септември 2023 г. На 16 септември лауреатите ще участват в Концерта на победителите в Ронколе, където се намира родната къща на Джузепе Верди.

Предварителният тур в София ще се проведе на 12 и 13 юни от 11ч. в зала „Тържествена“ в Софийската опера. В журито ще бъдат Матео Паис, артистичен координатор на фондация „Артуро Тосканини“, акад. Пламен Карталов, режисьор и директор на Софийската опера и световноизвестния бас Орлин Анастасов.

От основаването му до наши дни конкурсът „Вердиеви гласове“ дава силен старт на младите певци. Сред лауреатите са артисти с блестяща кариера като Априле Мило, Дебора Войт, Мариана Пенчева, Джакомо Арагал, Винченцо Ла Скола, Джорджо Дзанканаро, Феручо Фурлането, Паата Бурчуладзе, Микеле Пертуси.

През годините журито е било председателствано от най-големите личности в света на операта, включително Карло Бергонци (който има решаващ принос за развитието на конкурса), Лейла Геншер, Хосе Карерас (за четири издания), Лео Нучи.

Конкурсът е отворен за всички кандидати на възраст между 18 и 35 години за тенор и сопран и между 18 и 38 години за мецосопран, контраалт, баритон и бас, навършени до 31 декември 2023 г.

Могат да участват певци от всички жанрове и националности, без никакво дискриминационно ограничение. Конкурсът се ангажира да гарантира пълна достъпност и на кандидатите с физически, сензорни и/или когнитивни увреждания, които са поканени да посочат своите специфични нужди във формуляра за регистрация, в раздела, посветен на Достъпност.

За записване в конкурса:

https://www.fondazionetoscanini.it/it/59-concorso-internazionale-voci-verdiane-citta-di-busseto

Повече информация за регламента на конкурса можете да намерите тук.

https://www.operasofia.bg/news/reglament-za-provezhdane-na-59-to-izdanie-na-konkursa-verdievi-glasove

https://www.operasofia.bg/news/spisak-na-ariite-po-izbor