Йорданка Милкова

Йорданка Милкова

Биография

Мецосопраното Йорданка Милкова завършва Музикалната академия в София, а по-късно и Университета за изкуства в Берн. Същевременно поема големи роли в театъра в Бийл-Солотурн в Швейцария, които й отварят пътя към оперните и концертни сцени в цяла Европа.

Редица ангажименти я отвеждат в Нюрнберг, Хелзинки, Тампере, Цюрих, Есен, Модена, Санкт Петербург, Метц, Любек и Дюселдорф. Също така пее в оперните театри на Базел, Ферара, Люксембург и Модена. Много често е канена и за участия в концерти и фестивали.

На оперния фестивал в Савонлина, Финландия тя участва три сезона и прави изключително успешния си дебют в музиката на Вагнер под диригентството на Филип Огюн. Впоследствие певицата гостува и на Фестивала на изкуствата в Хонг Конг със същата роля. На Международния майски фестивал във Висбаден Йорданка Милкова пее ролята на Венера в „Танхойзер“ на Вагнер, редом с големия тенор Клаус Флориан Фогт в ролята на Танхойзер.

Широкият й репертоар включва роли като Кармен /„Кармен“, Бизе/, Далила /„Самсон и Далила“, Сен-Санс/, Принцеса Еболи /„Дон Карлос“, Верди/, Амнерис /„Аида“, Верди/, Улрика /„Бал с маски“, Верди/, Марфа /„Хованщина“, Мусоргски/, Клитемнестра /„Електра“, Р. Щраус/, Никлаус /„Хофманова разкази“, Офенбах/, Сузуки /„Мадам Бътерфлай“, Пучини/, Мадалена /„Риголето“, Верди/, Дорабела /„Така правят всички“, Моцарт/ и много други.

Като концертен изпълнител перфектно интерпретира мецосопрановите партии в Реквием на Верди и Моцарт, Симфонии №№2, 3 и 8 от Малер, „Стабат матер“ от Дворжак. Изпълнява и проиведения на Берлиоз, Горецки, Пуленк и Шосон.

За ролята на Амнерис в „Аида“ от Верди Йорданка Милкова е номинирана от списание „Опернвелт“ за „Най-добър нов артист“.

През сезон 2019/2020 мецосопраното дебютира в ролята на Азучена в „Трубадур“ от Верди във Висбаден. Концертите й в Цюрих, Бийл и Солотурн с песни на Малер и Коледна оратория от Камий Сен-Санс са изключително успешни.

През този сезон певицата ще пее за първи път и в „Земпер опер“, Дрезден в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе.

Дебютът на Йорданка Милкова в Софийската опера ще бъде в ролята на Клитемнестра в операта „Електра“ от Рихард Щраус през ноември 2020.

Виж всичко