Йорданка Дерилова

Йорданка Дерилова

Биография

Камерзенгерин Йорданка Дерилова от 2003 г. е член на ансамбъла на Anhaltisches Theater Dessau. Тя е завършила Националното музикално училище „Л. Пипков" и Музикална академия "П. Владигеров" в София и продължава образованието си в Академия Б. Христов в Рим.

Сопраното дебютира в Бургаската опера като Елизабета от Дон Карлос, пя в Националната опера в София и в почти всички български оперни театри.

През 1998 г. последва постоянен ангажимент в Пражката държавна опера. Тя пее на оперни сцени в Италия, Швейцария, Австрия, Холандия, Литва, Кипър, Катар, Турция, Русия, Полша, Чешка република, Словакия, Франция, Испания и Германия. По време на постоянния си ангажимент в Anhaltisches Theater Dessau, тя дебютира като Изолда в Тристан и Изолда, за която е номинирана за наградата Певица на годината от списание Оперен свят /Opernwelt. Удостоена е с наградата „Premio di Aida“ на конкурса Vissi d'Arte в Салерно (2005) и наградата Theo Theatre за най-добра певица. Също така тя беше номинирана и за известната чешка награда Thalia със своята интерпретация на Тоска.

Върховата точка през 2009 г. беше наградата със званието Камерзенгерин.

Централните роли в нейния репертоар наред с другото включват главните роли Аида, Брюнхилда във Валкюра, Зигфрид и Залезът на боговете, Турандот, Лейди Макбет, Електра, Тоска, Абигайл в Набуко, Амелия в Маскенбал, Одабела в Атила, Мадам Бътерфлай, Изолда в Тристан и Изолда и Ортруда в Лоенгрин, с които е гастролирала в множество  реномирани оперни театри, включително Залцбургската фестивална зала, Кралската опера в Стокхолм, Театър Масимо Белини Катания, Фестивална зала Брегенц, Национален театър Манхайм, Театър Дортмунд, Хановер, Мюнхен (Гащайг), в летния фестивал Санкт Маргаретен, Opéra de Massy & Paris Сен Жермен, Барселона в Palau de la Musica и във Фестивална зала Фюсен.

През 2016 г. печели театралната награда „Thalie“ като най-добра певица на годината 2015 в Чехия.

За сезоните 2016 – 2018 г. е ангажирана за ролята на Лиза в Дама Пика (Чайковски) в Театър Кемниц и в Националната опера в Острава (Чехия) за ролята на Катерина Исмаилова в Лейди Макбет от Мценск (Шостакович).

Театър
Еншеде в Холандия я ангажира за сезон 2018/2019 с ролята на Мариета в Мъртвия град (Корнголд).

През 2019 г. тя гастролира в новата постановка на операта Турандот в театър Дортмунд и възстановката в театър Кемниц в ролята на Турандот (Пучини). През следващия сезон (2020) тя ще пее ролята на Брюнхилда във възстановката на Валкира (Р. Вагнер) в театър Кемниц.

През 2020 г. е ангажирана и с ролята на Мариета в операта Мъртвият град (Е. В. Корнголд) в Националната опера Острава (Чешка република).

През 2021-2022 г. беше ангажирана в различни роли в известни оперни театри, между които като Абигайл в Националната опера Острава, на OpenAir Summer Festival Seebühne Bremen с Аида и Абигайл, а през 2022 г. в Дортмундския театър в ролята на Тоска.Тя също така гастролира с ролята на Турандот в Театър Саарбрюкен и Театър Регенсбург.

През 2022-2023 г. е ангажирана за ролята на Леонора в операта Трубадур в Театър Люнебург. Пяла е и премиерата на Трубадур в Театър Хаген.

През 2023 г. тя отново гастролира в Театър Саарбрюкен в ролята на Доня Леонора в операта „Силата на съдбата” от Верди.

Виж всичко