Вероника Симеони

Вероника Симеони
  • Предстоящи представления

Биография

Вероника Симеони е родена в Рим, където завършва класически изследвания, а по-късно оперно пеене в Консерваторията на Адриа. Усъвършенства се под ръководството на Райна Кабаиванска в майсторските й класове в Академия Киджана, Нов български университет и в Института „Веки-Тонели” в Модена. Симеони печели много престижни международни конкурси, включително „Павароти” в Модена (първа награда), „Виоти” във Верчели (първа награда и наградата на публиката), „Вердиеви гласове” в Бусето (трета и втора награда в различни издания), „Алесандро Бели” в Сполето. През 2004 г. и 2006 г. печели стипендията на Фонд „Райна Кабаиванска” в НБУ. Кариерата й започва през 2005 г. в „Оберто” на Верди в Япония с оперния театър на Сполето. Следват „Трубадур” в Сполето, „Триптихът” на Пучини в копродукция на театрите в Модена, Пиаченца и Ферара, и Шарлота във „Вертер” на Масне в Месина. През 2008 г. дебютира в Миланската скала в „Стабат Матер” от Росини, където през 2012 г. е поканена за ролята на Жулиета от „Хофманови разкази” на Офенбах. Симеони участва в „Реквием” на Верди в Санкт Петербург, „Дон Себастиан” на Доницети в Нюрнберг, Девета симфония на Бетовен в Овиедо и Рим, „Троянците” на Берлиоз във Валенсия, „Набуко” в Театро „Масимо“ в  Палермо, „Кармен” в Мексико сити, „Мадам Бътерфлай” на Арена ди Верона. През 2011 г. прибавя към репертоара си ролите на Аида и Норма, а през декември участва с голям успех в „Трубадур” в Театър „Ла Фениче“ във Венеция. Певицата  работи с диригенти, като Рикардо Шайи, Лорин Маазел, Валери Гергиев, Юрий Термиканов и режисьорите Роберт Карсен, Джорджо Пресбъргър и Серена Синигалиа.

Дебютът на Вероника Симеони в „Кармен“ е през 2010 г. в Мексико Сити. През 2013 г. е първата й поява в тази роля на сцената на „ Ла Фениче”, а през 2016 г. младото мецосопрано представя Кармен и в „Teатрo Реджо” в Торино и „Театро Комунале” в Болоня.

След гастрола в София певицата е очаквана за Адалджиза от „Норма“ в Генуа през май, а през юни ще бъде Азучена от „Трубадур“ на Верди в Израелската опера в Тел Авив.

Виж всичко