Цветана Бандаловска

Цветана Бандаловска

Биография

Цветана Бандаловска (сопрано) завършва класическо пеене в Музикалната академия „Панчо Владигеров”.

По-късно специализира психотехника по актьорския метод на Михаил Чехов към фондация „Майкъл Чехов” в София.

Лауреат е на редица конкурси: сребърен медал на конкурса „Борис Христов” (2004 г.), представлява България на конкурсите „Певец на света” в Кардиф, Уелс (2005 г.), „Опералия” на Пласидо Доминго във Вашингтон, САЩ (2001 г.) и други.

Участва в майсторските класове на примите Гена Димитрова и Райна Кабаиванска и на диригента проф. д-р Густав Кун. Продължава да се усъвършенства под ръководството на мецосопраното Александрина Милчева и тенора Салваторе Физикелла.

От 2001 г. е солистка на Софийска националната опера и балет, на чиято сцена превъплъщава роли като: Мими в „Бохеми”, Лиу в „Турандот”, Чо-Чо-Сан в „Мадам Бътерфлай” от Дж. Пучини, Маргарита във „Фауст” от Ш. Гуно, Донна Елвира в „Дон Жуан”, Памина във „Вълшебната флейта” от В.А. Моцарт, Елза в „Лоенгрин”, Изолда в „Тристан и Изолда” от Р. Вагнер, Норма в „Норма“ от В. Белини и много други. Участва в международни фестивали в Унгария, Турция, Швейцария, Русия и Италия.

През 2004 г. пее в „Девета симфония” на Л. ван Бетховен в „Забраненият град” в Пекин, Китай, с „Оркестърът на нациите” с диригент Юстус Франц. Репертоарът ѝ включва също така и творби от световната и българската камерна музика. През 2004 г. в творчески тандем с проф. Благовеста Константинова представя интегрално песните на Р. Вагнер за първи път в България.

Няколкократно е била гост на Коледните концерти на “Хор на софийските момчета”. Записвала е за Националното радио и телевизия. Гастролира във Франция, Италия, Испания, Русия, Тайван, Китай, Япония, Корея, Тунис, Хърватия и др.

През 2009 г. става първата българска певица, представила на българска сцена ролята на Саломе от едноименната опера на Р. Щраус, подготвена под ръководството на примата Анна Томова-Синтова.

През 2011 г. Министерството на културата награждава Цветана Бандаловска с почетна грамота за принос в развитието на българската култура, а Съюзът на музикалните и танцови дейци ѝ присъжда наградата „Кристална лира” за изпълнението на ролята на Зиглинда в операта „Валкюра” на Р. Вагнер.

През 2016 г. получава наградата „Златно перо” за принос в развитието на оперното изкуство.

Виж всичко