Томас Газели

Томас Газели
  • Предстоящи представления
    • ФИДЕЛИО Опера от Лудвиг ван Бетовен / Премиера

Биография

Томас Газели е добре познат бас-баритон на международните оперни и концертни сцени.

Сред последните му оперни изяви са: Клингзор и Странникът в театър „Масимо“ в Палермо, Вотан в театър „Петруцели“ в Бари, Алберих в „Пръстенът на нибелунгите“ в Нов национален театър в Токио, Пражкия национален театър и Държавния театър в Касел, Дон Писаро в теаър „Маестранца“ в Севиля, „Летящият холандец“ в Земперопер в Дрезден, в „Маджо Музикале Фиорентино“, в Кралската датска опера в Копенхаген, в Национална опера Будапеща, в Операта на Монреал, в Държавния театър във Висбаден, в Гръцката национална опера в Атина, в Мичиганския оперен театър и в Пекинския национале театър за сценични изкуства, Варнава и Курвенал в Пекинския национале театър за сценични изкуства, Телрамунд в Марсилската опера, Дон Естебан („Джуджето“) в театър „Сан Карло“ в Неапол, Затворникът на Фестивала „Бетовен“ в Бон и Йоканаан в Опера Грац. По-нататъшни покани го водят като Дон Писаро в Кралската опера на Валония в Лиеж, Прометей („Птиците“) в Ерл, Орест в Детройт, Алберих в Операта в Овиедо, Алберих, Амфортас, Телрамунд, Странник и Набуко на Тиролския фестивал в Ерл, Риголето в Саарландския държавен театър в Саарбрюкен, Гусмано („Алзира“ от Верди) на фестивала в Южен Тирол, Алберих („Рейнско злато“) в Операта в Лайпциг и на международния фестивал в Сантандер, както и в театър „Аалто“ в Есен, като Дон Писаро в театър „Реджо“ в Торино, като Телрамунд в театър „Масимо“ в Палермо, като Странникът, Алберих и Гюнтер в театър „Петруцели“ в Бари, като Йоканаан в театър „Верди“ в Триест, като Бен-Хакия в театър „Ан дер Вийн“, като 4-мата злодеи („Хофманови разкази“) в Есенската опера и Народната опера във Виена, като Гюнтер в Есенската опера, като Амфортас, Странникът и трите Албериха с маестро Густав Кун в Ерл, като Папагено в Ла Скала в Рим, като Гунтрам в театър „Масимо Белини“ в Катания, като Дон Жуан, Вилхелм Тел, Кунрад („Огнен глад“ от Р. Щраус) и Фридрих („Любовна забрана“ от Р. Вагнер) в Принцрегентентеатер в Мюнхен, в ролята на Леско във Франкфуртската опера, в ролята на Форд в Опера Бон, в ролята на Монтероне в Баварската държавна опера в Мюнхен и Франкфуртската опера, в ролята на Джани Скики, Петер Безенбиндер (Бащаща) в „Хензел и Гретел“, Каспар, Микеле, Дон Алфонсо в театър „Гертнерплащ“ в Мюнхен, като Амфортас в Бреслау, Йоканаан и Амфортас във Вуперталската опера, Ескамилио на Залцбургския фестивал, Севилският бръснар, Папагено и Леско („Булевард самота“ от Хенце) в Базелската опера, Воцек на фестивала в Люцерн, като Орест в театър „Политеама“  в Палермо, като Др. Панглос/Мартин („Кандид“ от Л. Бърнстейн) в Берлинската филхармония.

Томас Газели е роден в Карлсруе, където започва музикалното си образование като тромпетист и цигулар. Изучава пеене във Висшето училище във Франкфурт на Майн при професор Маклан-Лание и завършва обучението си при професор Йозеф Метерних в Мюнхен. По време на следването си във Франкфурт Доналд Ръникълс го ангажира като солист в Градските сцени във Фрайбург, след което следват ангажименти в Базелския театър и Мюненския държавен театър „Ам Гертнерплац“, където пее широк и разнообразен репертоар като главен баритон.

През 2020 г. с голям успех е издаден запис на живо като Летящия холандец в в „Маджо Музикале Фиорентино“ под диригентството на Фабио Луизи.

През лятото на 2020 г. участва като Бекмесер във филмовата Arthouse продукция на Селджук Кара на „Нюрнбергските майстори певци“ от Рихард Вагнер, която е официално селектирана за Филаделфийския независим филмов фестивал през 2021 г.

Томас Газели е известен и като концертен певец с широк концертен репертоар – пял е в Берлинската филхармония, залата на Музикферайн във Виена, Кьолнската филхармония, Музикхале в Хамбург, Брукнерхаус в Линц, Лийдерхале в Щутгарт, Старата опера във Франкфурт, Мюнхенската филхармония, Херкулесзаал и в продължение на няколко сезона е канен да свири с оркестър „Хайдн“ в Болацно.

Виж всичко