Соня Йончева

Соня Йончева
  • Предстоящи представления
    • БОХЕМИ Опера от Джакомо Пучини /Със специалното участие на Соня Йончева

Биография

Соня Йончева е родена навръх Коледа през 1981 г. в Пловдив в семейството на Теменуга и Петко Йончеви. Започва да се изявява с пеене в хор „Детска китка” още на 6-годишна възраст, след което се дипломира с пиано и пеене в родния си град под ръководството на нейния първи вокален педагог д-р Нели Койчева. По-късно заминава за Швейцария и там придобива магистърска степен по класическо пеене в Консерваторията в Женева, където учи при известната оперна прима Даниел Борст, а Уилям Кристи открива невероятния ѝ талант и усет за бароковата музика. Още като студентка Соня става член на хора на Женевската опера.

През 2010 г. печели голямата награда, както и специалния приз CultureArte на най-престижния оперен конкурс Operalia, организиран от Пласидо Доминго. През 2015 г. е удостоена с отличието в категорията новоизгряващ изпълнител на годината на немските наградите ECHO Klassik, а през 2017 г. е обявена за изпълнител на годината на Medici.tv. През 2019 г. е отличена с наградата на читателите на церемонията на The International Opera Awards. През 2021 г. Соня Йончева печели и приза „Певица на годината” с албума си „Rebirth” на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Klassic, чиято церемония се провежда ежегодно в Берлин. Същата година тя е удостоена и с най-високото звание „Почетен гражданин на град Пловдив” на специална церемония в нейния роден град.

Талантът ѝ завладява всички най-големи световни оперни сцени (Метрополитън опера, Миланската скала, Виенската държавна опера, Ковънт Гардън, Баварската опера в Мюнхен, Парижката опера „Гарние”, Арена ди Верона и др.), въплъщавайки се в образи като Попея, Виолета, Мими, Дездемона, Манон Леско. Постепенно диапазонът ѝ се разгръща до ярко драматичните роли на Медея, Норма, Федора, Тоска, Чо-Чо-Сан, утвърждавайки я като един от най-вълнуващите артисти и изпълнители на нейното поколение. Обширният репертоар на Соня Йончева включва бисерите от бароковата епоха, както и творби на Моцарт, Верди, Чайковски, Джордано, Белини, Пучини. Възхвалявана за изключително красивия си глас и невероятно драматичното сценично присъствие, Соня е еднакво убедителна както на оперната, така и на концертната сцена. Нейните рецитали в Париж, Дрезден, Баден-Баден, Мюнхен, Барселона, Токио, Виена, Буенос Айрес, Атина, Мексико сити, и др. преминават при огромен успех.

На върха на кариерата си, Соня е все по-загрижена за бъдещето на класическото изкуство и за предаването на човешките и артистични ценности на идните поколения. Ето защо, държейки много на връзката с родната публика, тя започва и продуцентска дейност, представяйки на почитателите у нас както звезди от величината на Пласидо Доминго, така и обещаващи млади таланти. Соня Йончева става продуцент през 2020 г., като създава своята компания SY11, за да организира и продуцира собствени концерти и проекти. До момента компанията е реализирала гала концерти в Античния театър в Пловдив и в София, сред които се откроява и мега спектакълът с участието на великия Пласидо Доминго пред духовния център на столицата ни – храм-паметник „Александър Невски”. Друг много успешен проект е и турнето на Соня Йончева „Rebirth” (стартирало през 2021 г.) с рецитали в Женева, Барселона, Брюксел, София.

Певицата записва ексклузивно за Sony Classical. През 2018-а се появи нейният солов албум „The Verdi Album“, предшестван от албумът „Handel“,  излязъл през 2017, дебютният албум „Париж, моя любов“, „Стабат Матер“ на Перголези и няколко записи на DVD/Blu-Ray. Дискографията на певицата включва също запис на CD на операта „Сватбата на Фигаро” (в ролята на Графинята) за Deutsche Gramophone и Ораторията „Месия“ на Хендел, записана заедно със световноизвестния Mormon Tabernacle Choir. През 2021 г. излиза и нейният бароков албум „Rebirth”, а през февруари 2023 година се появи и албумът „Тhe Courtesan”, продуциран от лейбъла SY11 и включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена „Петнадесет огледала”, представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.

Заедно със SY11 Соня организира и музикалния сезон „Inmost Voices“ („Съкровени глаове”), концертна поредица, която има за цел да кани у нас и в чужбина международни оперни артисти. Един от най-новите проекти на популярното сопрано бе и специален Коледен концерт, който се състоя във Версай в началото на декември 2023 г., и бе заснет от екип на SY11.

Редом с успешната си кариера, Соня Йончева създава и сплотено семейство с венецуелския диригент Доминго Хиндоян. Двамата са родители на прекрасните Матео и София.

Българската прима държи на работата с млади таланти и е кръстница и ментор на специален образователен проект за деца и младежи от уязвими семейства към Консерваторията в Женева – заедно те свириха със Соня Йончева пред дипломати от цял свят в Двореца на нациите по повод Световния ден на детето през ноември 2023. През ноември 2021 г. Соня Йончева стана посланик на УНИЦЕФ, отстоявайки правата на децата в България и по света, а от години е и глобален посланик на Rolex.

На 3 декември 2023 г. в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив се състоя официалната церемония по удостояване с почетното звание на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив “ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА” на г-жа Соня Йончева за изключителния ѝ принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността ѝ в полза на обществото и защита правата на децата и младите хора.

 

За SY11
Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени с SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала близо 6000 души пред храм-паметника "Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония. Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, а вече и у нас - именно с композициите от албума. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока". Другият много важен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" („Inmost Voices”), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни оперни артисти. Вече бе обявен и вторият сезон на "Съкровени гласове", включващ концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г. Проектът „Съкровени гласове” ще има и своя първи швейцарски сезон в престижната зала Victoria Hall в Женева през сезон 2024/2025. През февруари 2023 г. се появи и албумът "Тhe Courtesan" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателитеѝ от цял свят.

Снимка: Edouard Brane

Виж всичко