Маша Илиева

Хореография

Маша Илиева
  • Предстоящи представления

Биография

Мария (Маша) Илиева е родена в София. На 10 години е приета в Държавното хореографско училище – София в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. Следващата година Маша е изпратена като особено талантливо дете да продължи образованието си в световноизвестната академия “Ваганова” в Санкт Петербург /тогава Ленинград/. В продължение на 7 години нейни педагози са били – Мария Боярчикова, Людмила Белская, Ирина Трофимова и известната руска балерина и педагог Фея Балабина.

След завършване на образованието си е приета в кордебалета на Софийска народна опера. Още от първия сезон й е поверена солова изява в балета “Дон Кихот”. През следващите години танцува солà във всички балети от репертоара на Операта.

Печели конкурси в Добрич - Национална среща на младите таланти – гр. Добрич   1985 и Варна-86  международен балетен конкурс. Следва първата главна роля – Маша от балета “Лешникотрошачката” където е избрана лично от Юрий Григорович (тогава директор на Болшой балет), за премиерния спектакъл.

От 1990 г. Маша Илиева е назначена за примабалерина . Оценена е от публиката и критиката като балерина с изрядна техника и особенно силно артистично присъствие. Създава по свой начин образите на Одета – Одилия, Жизел, Силфида, с което допринася за осъвременяването на тези роли. Най-добрите й роли са Жизел, Китри - “Дон Кихот” и мадам  Ортанз в “Зорба гърка”.

Паралелно със сценичната си дейност Мария Илиева се изявява успешно и като балетен педагог. Нейни ученици печелят престижни награди в Люксембург, Варна, Добрич .

От 1999 г. е преподавател в НМА „П. Владигеров” - специалност балетна режисура и педагогика, а от 2008 г. и в специалност класическо пеене.

През 2007 г. защитава дисертация на тема „Аспекти на практическото обучението по балет на деца от 3 до 7 години” и получава научна степен „доктор”. През 2010 г. защитава титлата „доцент”.

В периода 2001-2003 г. е художествен ръководител на Националния балет – София. В този период българскят балет за първи път се среща с творчеството на Баланчин, поставя се оригиналната постановка на “Силфида”, дава се възможност на млади хореографи да творят на професионална сцена.

През 1995 г. започва работа в ДК „Средец” , където ръководи балетна школа, наречена по-късно балетна школа “Маша Илиева”.

През 2000 г. регистрира трупата “Младият балет на България“, с която осъществява няколко турнета в страната и едно участие на фестивала “Охридско лято” в Македония.

Със същото име е и Сдружението с нестопанска цел, чрез което се подпомага дейността на талантливи хора в областта на танцовото и оперно изкуство.

Като репетитор и педагог в Софийска опера и балет води класове и репетиции от 2009 година.

В момента работи като репетитор в Софийска опера и балет, където през ноември 2014 г. бе режисьор – постановчик на суперпродукцията „Спящата красавица”. Поставя и редица детски балети. 

Подготвя нови състави за постановките на балета, като в същото време подържа спектаклите да не губят изначалния си вид.

В последните години работи с хореографите Фреди Франдзути – Италия, Елдар Алиев – Русия, Андрис Лиепа – Русия, Донвена Пандурски, Светлин Ивелинов и др.

Репетитор на:
Баядерка - 2013г, Корсар - 2017г, Жар птица – 2016г, Легенда за езерото – 2019г, Кармина бурана – 2018г, Танго – 2021г

През 2017 г. участва в екипа на възстановката на дивертисмента «Пахита», където поставя 2/3 от балета.

През 2018 г. участва в гастрола на Софийска опера и балет в Болшой театър в Москва като единствен репетитор на балета „Корсар”.

Виж всичко