Липарит Аветисян

Липарит Аветисян
  • Предстоящи представления
    • БОХЕМИ Опера от Джакомо Пучини /Със специалното участие на Соня Йончева

Биография

„Запомнете името на Липарит Аветисян, защото така ще бъдете по-напред в играта, когато той стане звезда“. Неговото „белканто“ е с чудесно лек поток, с блестящи, сладки, високи ноти и „тенорови ридания“. Колоритът, с който го използва, кара хората да затаят дъх.

Сензационен, стилен херцог, самоуверен, но и елегантен. Той е аристократичен негодник, носещ нещо от младия Павароти в поведението си и италианския тенор. Неговият Алфредо е възбуден и импулсивен, със свеж глас и пламенни маниери. Пеенето му притежава изключителна поетичност, която в най-добрите случаи може да бъде напълно омайваща. „Един щастлив ден“ ("Un Di Felice") на Липарит е чудесна в своята любовна топлота и нежност. Добър е и в хумористични роли. Наричат го най-забавния Неморино, който открадва болките на публиката. Той беше като Чарли Чаплин в славен Technicolor и абсолютният връх на спектакъла. Така авторитетната музика и големите музиканти от оперния свят описват Липарит Аветисян.

Арменският тенор Липарит Аветисян дебютира в Европа през есента на 2016 г. в ролята на Фентон в новата постановка на „Фалстаф“ в Кьолнската опера и оттогава е признат за един от най-вълнуващите лирични тенори на своето поколение. След дебюта му в Кьолн в бърза последователност следват и други международни дебюти във водещи театри като Кралската опера Ковънт Гардън, Берлинската държавна опера, Дойче опер Берлин, Цюрихската опера, Опера Австралия, Байерската държавна опера, Семперопер Дрезден, Франкфуртската опера, Хамбургската държавна опера и Ден Норске опера в Осло, Опера дю Рин в Страсбург, Сиатълската опера, Болшой театър в Москва, в периода 2017-2019 г. е гост-артист на театрите „Станиславски“ и „Немирович-Данченко“. Сред ролите му са Алфредо в „Травиата“, Родолфо в „Бохеми“, Херцогът на Мантуа в „Риголето“, Едгардо в „Лучия ди Ламермур“, Неморино в „Любовен еликсир“, Де Грийо в „Манон“, Дон Хосе в „Кармен“, Дон Отавио в „Дон Жуан“, Граф Алмавива в „Севилският бръснар“, Водемон в „Йоланта“ и Ленски в „Евгений Онегин“.

Сред последните изяви на Аветисян са Алфредо и Херцогът на Мантуа в Кралската опера в Ковънт Гардън, Водемон в „Йоланта“ с Берлинската филхармония. Аветисян дебютира в ролята на Водемон на Великденския фестивал в Баден-Баден и в ролята на Херцога в Ден Норске Опера в Осло. Той ще се завърне в Дрезден като Родолфо в „Бохеми“ и в Цюрих като Херцога в „Риголето“.

Аветисян записва ролята на Касио от „Отело“ на Верди за Sony Classical (2020) с Йонас Кауфман в главната роля, с Карлос Алварес в ролята на Яго и Федерика Ломбарди в ролята на Дездемона. Музикален директор: Сър Антонио Папано, оркестър и хор на Националната академия „Санта Чечилия“. BBC Мюзик Мегъзин, че Липарит Аветисян като Касио има най-изящния младежки героичен тон, който човек може да си пожелае. Албумът е носител на наградата Opus Klassik 2021. Той е обявен за „Оперен запис на годината“ (до XIX век).

През последните години той активно концертира и на сцената – участва в XXI Международен музикален фестивал „Звезди на белите нощи“ в Санкт Петербург, Великденския фестивал в Москва, Бетовен Фест в Полша, Мустонен Фест в Естония и Мидем Фест във Франция. Участва и в благотворителни концерти, посветени на 100-годишнината от арменския геноцид, заедно с Евгений Кисин в Карнеги Хол и Музикалния център в Стратмор, Вашингтон.

Тенорът си сътрудничи с най-големите диригенти на нашето време, сред които сър Антонио Папано, Даниел Орен, Кирил Петренко, Фабио Луизи, Антонело Манакорда, Бертран дьо Били, с оперни звезди като Прити Йенде, Федерика Ломбарди, Соня Йончева, Лизет Оропеса, Айлин Перес, Пласидо Доминго, Карлос Алварес, Йонас Кауфман и много други.

От 2013 г. Аветисян е водещ артист на Арменския национален академичен театър за опера и балет, той пее Алфредо, Дон Хосе и Младия циганин в „Алеко“ на Рахманинов. Дебютира в ролята на Херцога в „Риголето“, пее Родолфо в „Бохеми“, Граф Алмавива в „Севилският бръснар“, както и теноровата партия в Реквиемите на Верди и Моцарт и „Песента за земята“ на Малер с Арменската национална филхармония под диригентството на нейния артистичен директор и главен диригент Едуард Топчян.

Роден в Ереван, Липарит Аветисян учи в Московската държавна консерватория „Чайковски“ от 2008 до 2011 г., а по-късно е преместен в Държавната консерватория „Комитас“ в Ереван, където учи под ръководството на професор Рафаел Хакобянц. По време на следването си Аветисян печели втора награда на Международния конкурс за певци „Мария Биесу“ и на III Международен конкурс за вокалисти „Муслим Магомаев“. През 2017 г. е удостоен с престижната награда на Националния театър „ЗЛАТНА МАСКА“ като най-добър оперен актьор за ролята на Де Грийо „Манон“ на Масне, както и с наградата на Националната опера „Онегин“ като най-добър гост-артист (Санкт Петербург, 2016 г.), наградата на Националния театър „Артавазд“ като най-добър актьор на годината (Ереван, 2016 г.) и музикалните награди „Ласточка“ като най-добър оперен певец на годината (Ереван, 2017 г.). Липарит Аветисян е заслужил артист на Република Армения.

Виж всичко