Кирил Манолов

Кирил Манолов

Биография

Кирил Манолов е роден в София.

Завършва Националната Музикална Академия и специализира оперно пеене в Милано и Виена. Лауреат е на конкурсите за млади оперни певци във Виена, Варшава и Барселона. Носител е на Голямата награда-“Златен пръстен на София” на 14-тия международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”, награда присъждана само 4 пъти в 60 годишната история на конкурса.

Манолов е гостувал многократно на сцените на оперните театри в Рим, Берлин, Барселона, Чикаго, Токио, Копенхаген, Будапеща, Лисабон, Брюксел, Мюнхен, Хамбург, Щутгарт, Парма, фестивалите в Равена, Мачерата, Савонлинна, Дубровник, Палма де Майорка, и много други.

Творческите му пътища се пресичат с едни от най-големите диригенти и режисьори в оперният свят - Рикардо Мути, Даниел Орен, Карло Рици, Симоне Янг, Александър Ведерников, Дамиано Микелето, Арно Бернар, Дитрих Хилсдорф, Дейвид МакВикър и други.

След изключително успешният си дебют на оперният фестивал в Равена-Италия в ролята на Сър Джон Фалстаф от операта “Фалстаф” на Джузепе Верди, италианската критика и диригента  Рикардо Мути го определят като новият най-голям изпълнител на тази роля на нашето време. Дългогодишното му сътрудничество с Маестро Мути носи на Манолов привилегията да е чест и желан гост в продукциите на Маестрото по цял свят.

Репертоарът на Кирил Манолов съдържа широк набор от оперни произведения от Верди, Пучини, Доницети, Росини, Моцарт, Гуно, Бизе, Чайковски, Прокофиев и Курт Вайл. Кантатно-ораториални творби от Бах, Бетовен, Фуре и Брамс, камерна музика от български и чужди композитори.

Многобройни са записите му за Българското национално радио, HRT- Хърватското радио и телевизия, Австрийското национално радио ОRF и др. Има издадени компактдискове с негови участия за продуцентски компании като RMM и Harmonia Mundi.

Кирил Манолов е щатен асистент във Вокалният факултет на Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”.

Виж всичко