Керълайн Подолак

Керълайн Подолак
  • Предстоящи представления

Биография

Каролайн Подолак е полско-канадска певица, сопран, с уникална кариера. Родена в Торонто, от ранна възраст има влечение към изпълнителските изкуства.

В началото на своя музикален път свири на цигулка и китара и участва в местни театрални постановки. Завършва с отличие специалността „драматични изкуства“ в средното училище Cawthra Park Secondary School. След това завършва успешно RTA School of Media (Radio and Television Arts), в Ryerson University и години наред трупа опит в радио индустрията в Торонто. С интерес към езиците, Каролайн говори перфектно английски и полски и има диплома Certificate of Proficiency по френски от Ryerson University. В студентските си години открива страстта си към класическото пеене, като взема частни уроци при Кинга Митровска, при която се обучава и до днес.

Каролайн има концертни изпълнения в Канада и чужбина, сред които участия с Toronto Concert Orchestra, Toronto Sinfonietta (соловите й концертни ангажименти включват „Реквием“ от Форе и „Въоръженият човек – меса за мир“ от Дженкинс), Celebrity Symphony Orchestra, Opera de San Miguel (Mexico), Ryerson Oakham House Choir, цикли концерти с класически репертоар и музикален театър, организирани от Кинга Митровска, редовни ангажименти в Полското консулство в Торонто, концерти със Symphony Orchestra of Zabrze Philharmonic, Silesian Philharmonic, и All-Woman Salon Orchestra в Полша, както и участие като солист в Конгрегация на полските хорове във Варшава, Полша.

През есента на 2019 г., Каролайн започва обучението по оперно изпълнение в музикалната академия „Шимановски“ в Катовице, Полша, в солистичния певчески клас на Ева Бегас. Там участва в майсторски класове с баритона Мариус Квечен.

През ноември 2019 г., Каролайн прави оперен дебют в Silesian Opera House, в ролята на Жужа в академичната премиера на  Verbum Nobile от Станислав Монюшко. След този успех, през януари 2020 г., тя изпълнява ролята на Адел в оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус-син в Silesian Opera House. За съжаление, поради пандемията, следващите й предвидени роли и изпълнения бяха отменени, включително Меса във F от Юзеф Понятовски, ролята на Зденка в оперетата Die liebe Unschuld от В. Лирски, както и концерти в замъка Пшчина в Полша.

Докато защитава майсторска степен през 2021 г., Каролайн успешно се представя в конкурси. През 2021 г. печели първо място в музикалния турнир на Полската академия за музика в Големия театър в Лудж, където е обявена за най-добра студентка сопрано в страната. Печели наградата на публиката на XVII Great Tenor Gala Festival в Чехочинек, Полша. Финалист е в Моцартовия вокален конкурс в Торонто, в Light Opera Video Contest в Мичиган, и международния певчески конкурс Микулаш Шнайдер-Търнавски в Словакия. Полуфиналист е в международния оперен конкурс в Портофино, Италия (CLIP).

През лятото на 2021 г. Каролайн е една от осемте участници лятната музикална вокална академия в Стратфорд, ръководена от баритона Филип Адис и пианистката Емили Хампър. Също през 2021 г. Каролайн е определена за една от младите посланици на операта на Théâtre Lyrichorégra 20, където си спечелва няколко предстоящи ангажимента: в Софийската опера в България в ролята на Виолета в „Травиата“; в Teatro Coccia в Новара като Церлина в „Дон Жуан“ както и в операта в Болоня, и двете в Италия; операта в Аугсбург, Германия, операта Маси във Франция; Bravo Music Chicago в САЩ; и операта Сан Мигуел в Мексико. През януари 2022 г. Каролайн е победител за Toronto-Buffalo District на конкурса Лафонт на Метрополитън Опера и получава насърчителна награда  в кръга на Great Lakes Region.

Виж всичко