Иванка Нинова

Иванка Нинова

Биография

Завършва Държавната музикална академия в София в класа на Лилия Стефанова. По време на следването си е солистка на Българската хорова капела “Светослав Обретенов”.

Своя професионален дебют прави на сцената на Софийската опера в ролята на Принцеса Еболи от операта “Дон Карлос” на Дж. Верди и след успешното си представяне  е назначена за солистка. Изпълнява централния мецосопранов репертоар, който включва ролите: Прециозила от “Силата на съдбата”, Амнерис от “Аида”, Азучена от “Трубадур”, Фенена от “Набуко” , Федерика от “Луиза Милер” на Дж. Верди, Принцеса Де Буйон от  “Адриана Лекуврьор”  на Чилеа, Сузуки от “Мадам Бътерфлай” на Пучини, Кармен от едноименната опера на Бизе, ,Марчелина и Керубино от “Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Куманката Зоя от “Цар Калоян” от Панчо Владигеров и др.

Иванка Нинова има богат кантатно – ораториален репертоар. Участва в първите изпълнения за България на “Реквием” на Дворжак”, “Пролетна симфония” на Бритън, “Песни” на Икума Дан, “Симфония №2” на Тъпков.

Гастролира с голям успех в чужбина, чест гост е на оперните театри в България, както и на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, филхармониите на Русе, Пловдив, Плевен, Враца, Видин, Стара Загора.

Гостувала е на български и международни музикални фестивали, между които “Лауреатски дни Катя Попова”, “Мартенски музикални дни”, “Софийски музикални седмици”, “Априлска пролет” – Пхенян, “Мария Биешу кани” – Кишинев.

Пяла е под диригентството на най-добрите български диригенти: Руслан Райчев, Борис Хинчев, Иван Маринов, Недялко Недялков, Емил Табаков, Найден Тодоров, Георги Димитров, Георги Нотев, Милен Начев, Михаил Ангелов, Методи Матакиев, както и Джорджо Крочи, Йон Янку, Джозеф Вела, Ералдо Салмиери и др.Работила е с редица изявени режисьори като Петър Щърбанов, Емил Бошнаков, Пламен Карталов, Люсиен Де Лакроа, Маурицио Маркини, Джозеф Башета и др.

Има студийни записи в “Мега мюзик”, “Гега ню”, ММО, както и БНР и Радио Лугано, Швейцария.

Паралелно с изпълнителската си дейност Иванка Нинова се занимава активно и педагогическа дейност.

От 1992 година преподава пеене в Държавна музикална академия “Панчо Владигеров”.

На XI  Международен конкурс за млади оперни певци Иванка Нинова е най-младият педагог, който представя свой ученик – Петя Петрова. Наградена е с  първа награда и златен медал.

Провела е майсторски класове в Академията Гаврил Музическу”, Кишинев, Молдова и в Сеул, Южна Корея.

Виж всичко