Гилерме Алвеш

Гилерме Алвеш
  • Предстоящи представления

Биография

Гилерме Гамейро Алвеш

Премиер солист на Хърватския национален театър в Загреб

Гилерме Гамейро Алвеш
е роден на 29 октомври 1989 г. в Лисабон, Португалия.

Завършва консерваторията в Лисабон през 2007 г. и със стипендия от Фондация Калуст Гулбенкян учи две години в Танцовата академия в Цюрих под ръководството на Оливер Мац.

През 2009 г. той се присъединява към Финландския национален балет, където танцува Де Грийо в „Манон“ на Кенет Макмилън, Бено в „Лебедово езеро“ на Кенет Греве, Гурн в „Силфида“ на Август Бурнонвил и много други балети от Кранко, Форсайт, Нахарин и др.

През 2011 г. се присъединява към Хърватския национален театър като солист, а през 2017 г. е повишен в премиер солист.

Изпълнява много роли, като принц Зигфрид и Ротбарт в „Лебедово езеро“ на Владимир Малахов, Принцът и Дроселмайер в „Лешникотрошачката“ на Дерек Дийн, Албрехт в „Жизел“ на Хосе К. Мартинес, Солор в „Баядерка“ на Василий Медведев, Ромео и Тибалт в „Ромео и Жулиета“ на Патрис Барт, Вронски и Каренин в „Ана Каренина“ на Лео Муич, Мефистофел в „Йоханес Фауст Пасион“ на Милко Спарамблек, Игнат Глембай в "Глембай" на Лео Муич и Синята брада в „Синята брада“ на Сташа Зуровац. Гамейро Алвес е танцувал и репертоар от Марко Гьоке, Уве Шолц, Охад Нахарин, Хосе К. Мартинес, Уго Виера, Едуард Клуг, Роналд Савкович, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джорджо Мадия, Маса Колар, Клаудио Бернардо, Валентина Турко, Ханс Ван Манен, Ашли Пейдж, Анджелин Прельокай и др.

Изявявал се е по целия свят в страни като Русия, Япония, Италия, Босна, Сърбия, България, Словения, Португалия, Домениканската република. Участва и в гала концерта на Владимир Малахов в Украйна.

Получава златен медал в старша категория на Международния балетен конкурс „Танцолимп“ в Берлин. Печели и наградата „Оскар Хармош“ за артистични постижения през сезон 2013/14, 2018/19 и 2021/22 в Хърватския национален театър в Загреб.

Виж всичко