Джорджо Пройети

Диригент

Джорджо Пройети

Биография

Роден е в Рим.

Следва в Консерватория „Санта Чечилия“ с Умберто де Маргерити (пиано) и Мауро Бортолоти (композиция).

Уроци по дирижиране взема при Ленърд Бърнстейн, Густав Кун, Никола Ханзалик Самале, Жорж Претр, Волфганг Савалиш и Карло Мария Джулини.

Печели Националната селекция на млади изпълнители през 1988 и 1991 г.

Прави дебюта си като диригент на 25-годишна възраст в зала „Верди“ на Миланската консерватория с оркестър „Помериджи музикали“ – концерт, излъчване по телевизия RAI.

Дейността му започва на стадион „Сферистерио“ в Мачерата с „Риголето“ и “Сватбата на Фигаро” с Барбара Фритоли.

Дирижира нова постановка на „Отело“ от Росини с Хосе Медина в държавния театър в Брауншвайг (Германия).

Дирижира оркестър „Помериджи музикали“ от Милано за фестивала “Мийо“ и фестивала “Музика ин вила”. Той е много активен и дирижира множество оркестри като оркестър „Филхармония Маркиджана“, оркестър „Артуро Тосканини“ от Парма, „Регионален оркестър на Лацио“, „Краковската филхармония“, оркестър “Джовани Музичи Италиани“, симфоничен оркестър „Джузепе Верди“ от Милано, Софийската национална опера, Римската филхармония, фондация „Арена ди Верона“.

Изнася редица концерти през сезони 1998 и 2001 по покана на Япония в Саката, Ямагата и Токио с участието на победители от международния конкурс “Вердиеви гласове“.

Осъществява рецитал със сопраното Мивако Мацумото  и сопраното Миеко Сато в зала „Киори“ в Токио.

Дирижира Японското турне на Софийската национална опера през 2000 г., организирано от корпорация „Джапан Артс“. Турнето преминава през много градове: Тама, Кофу, Нагоя, Хирошима, Фукуока, Хамамацу, Кумамото, Осака, Уцономия и Токио, където в театър „Бунка Кайкан“ изпълнява „Турандот“.

В Токио той дирижира също и първата японска продукция на „Джоконда“ от A. Понкиели в Нов национален театър в присъствието на императора и императрицата.

Основни изпълнители в оперите в Япония са: Гена Димитрова, Шинобу Сато, Мария Драгони, Никола Гюзелев.

След това той дирижира „Бал с маски“ от Джузепе Верди за Софийската национална опера с Гена Димитрова в ролята на Амелия и „Норма“ от Белини под режисурата на Пиерлуиджи Пици в театър „Верди“ в Сасари с Мария Драгони.

За международния фестивала „Санта Маргерита Лигуре“ дирижира: нова постановка на „Турандот“, хора на фестивал „Пучини“ в Торе дел лаго“ и „Трубадур“.

С оркестър Личинио Рефиче на едноименната консерватория той поставя нова продукция на „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“‚ „Така правят всички“ с международен състав от обещаващи млади лирици.

Като гост-диригент на Софийската национална опера той открива честванията за Никола Гюзелев през 2006 г., а сред изпълнителите е басът Орлин Анастасов.

Като гост-диригент той е на пулта също и в Национална опера Будапеща през 2012 г.

Изнася рецитали и произведения с Лео Нучи, Ензо Дара, Габриела Тучи, Олга Романко, Джузепе Джакомини, Орлин Анастасов, Микеле Пертузи.

Той е постоянен диригент на Международната римска академия, с която дирижира сред много други: концерти за Министерството на външните работи и за Италианския военноморски флот; концерт на финалистите на международния конкурс „Верди“ в зала „Консилационе“; концерт на финалистите от конкурса „Г. Петраси“, председателстван от Енио Мориконе; „Пътешествие в Италия“ – концерт, посветен на министрите на държавите-членки в Европейската общност, изнесен в зала „Парко дел музика“. Сред изпълнителите са Лучана Савиняно и Андреа Бочели.

През 2015 г. дирижира оркестър „Бела артес“ в гр. Мексико в концерт, посветен на Джузепе Верди с арии и увертюра, получили значителен успех.

През февруари 2017 г. е поканен отново в Мексико, където дирижира симфоничен оркестър „Де Хидалго“ в присъствието на посланика на Република Италия с участието на общество „Данте Алиегри“ и Флоренската академия по изкуствата в Пачука и град Мексико.

Той е щатен професор по дирижиране в консерватория „Л. Рефиче“ във Фрозиноне.

Музикални записи

Bongiovanni, Болоня: 
„Звънчето“ от Гаетано Доницети
Оркестър на Консерваторията на Каляри

Record, Токио:                    
Чуй Ян-Чуанг (Cui Yan-Guang?), сопрано
Софийски симфоничен оркестър

Виж всичко