АМАДИС ГАЛСКИ

Магична опера от Георг Фридрих Хендел

Времетраене - 2:30 с 1 антракт
АМАДИС ГАЛСКИ

Преглед

На 12 и 13 октомври очаквайте Хенделовия шедьовър “Амадис Галски” - магическа любовна история с драматични обрати, фантастични дигитални образи, 3Dmaping и вълшебна музика, изпълнена от великолепни международни солисти и фестивален оркестър “Изкуството на барока”на инструменти от епохата.

АМАДИС: Рафал Томкевич
ОРИАНА: Румяна Костова
МЕЛИСА: Карлота Коломбо
ДАРДАНУС: Маргерита Мария Сала

Концертмайстор: Зефира Вълова
ФЕСТИВАЛЕН ОРКЕСТЪР ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА

История на операта

„Амадис Галски“ е петата италианска опера, която Хендел създава за Английския театър. Премиерата в Кралския театър в Лондон на 25 май 1715 г. е пищна и много успешна. Кралят е присъствал на няколко представления, а до 1717 г. е играна най-малко седемнайсет пъти. Главните действащите лица са само четири.

Първият Амадис е прочутият кастрат Николини (Николо Грималди), който е и първи изпълнител на ролята на Риналдо. Още една от звездите на Хендел се включва като принцеса Ориана. Анастасия Робинсън участва в много негови опери сред които „Радамисто“, „Юлий Цезар“, „Отоне“ и др. Първата изпълнителка на вещицата Мелиса е Елизабета Пилоти-Скиавонети, за която Хендел е написал партиите на още две магьосници Армида в „Риналдо“ и Медея в „Тезей“, И Диана Вико е аплодирана в онези години като ярка интерпретаторка на опери на Вивалди и Хендел. Този забележителен състав осигурил успеха на творбата. Но имало и друга причина за триумфа. Декорите и сценичните ефекти били великолепни, дори на сцената имало истински фонтан, за който били използвани специални машини.

Оригиналният ръкопис на творбата е изгубен, заедно с балетните части. Има само едно отпечатване на либретото от 1715, както и две публикувани издания на операта от 1874 и от 1971.

Спектакълът е част от ХVІІ фестивал „Изкуството на барока“ и е  копродукция със Софийската опера, а реализацията се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и Италианския културен институт.

Синопсис

Действащи лица:
Амадис - рицар
Ориана - принцеса негова любима
Мелиса - магьосница
Дарданус - тракийски принц

Действие 1
Рицарят Амадис и приятелят му Дарданус са в замъка на магьосницата Мелиса.
Амадис убеждава Дарданус да напусне с него омагьосаната обител на Мелиса. Дарданус е удивен, че Амадис не отвръща на любовта на Мелиса. Рицарят отговаря, че сърцето му е в плен от друга красавица. Показва му портрета на любимата си Ориана. Ужасеният Дарданус разпознава в картината жената, която и той обожава. Прикривайки чувствата си, той излиза, за да съобщи на Мелиса. Появява се самата магьосница и се опитва да задържи Амадис, като разкрива страстта си, а след това като го заплашва. Но Амадис е непреклонен. Научавайки, че Ориана е била затворена в кула, заобиколена от пламъци, той бърза да я спаси. Въпреки коварната съпротива на Дарданус, Амадис успява да влезе в кулата. Ориана е спасена, но не за дълго. По заповед на Мелиса тя е отвлечена от демони. Амадис е сломен.

Действие 2
В магически "фонтан на истинската любов" Амадис вижда Ориана да милва Дарданус и в пристъп на отчаяние припада. Мелиса довежда при него Ориана. Виждайки любимия си проснат безжизнен на земята, девойката мисли че е мъртъв. Тя грабва меча му, за да се самоубие, но Амадис се събужда и я отхвърля, все още убеден, че е невярна. Мелиса отново изпробва късмета си с него, но напразно. След това тя предлага на Дарданус да постигне целта си с хитрост: ще го превърне в Амадис, за да може да съблазни Ориана. Тракийският принц неохотно се съгласява – и е на път да постигне своето, когато вижда съперника си да идва. Той се втурва към него с меч в ръка. Амадис, защитавайки се, го убива. Разярената Мелиса веднага грабва Ориана и я заплашва с адски мъки.

Действие 3
Амадис и Ориана пристъпват пред Мелиса в окови. Тъй като отказват да се отрекат един от друг, тя се готви да ги убие. Но няма сърце да го направи. Тя вика на помощ призрака на Дарданус, който излиза от подземния свят, за да обяви, че боговете защитават двойката. Любовта се оказва по–могъща от магията. Победена, Мелиса слага край на живота си. Това е краят на изпитанията за влюбените.

Виж всичко

Музика

Концертмайстор

Зефира Вълова
СОЛИСТ ЦИГУЛАР НА МЕЖДУНАРОДЕН БАРОКОВ ФЕСТИВАЛЕН ОРКЕСТЪР

Зефира Вълова

Участват