ЖЕНАТА ОТ ЕЗЕРОТО

Джоакино Росини

3:00 с 1 антракт
Изпълнява се на италиански език, с български и английски субтитри
ЖЕНАТА ОТ ЕЗЕРОТО

Синопсис

Време и място на действието – XVI век, Шотландия при Джеймс Пети.

Първо действие
Елена случайно среща Краля, който й се представя под името Уберто и веднага се влюбва в нея. Девойката смята, че той е ловец, изгубил пътя и му предлага подслон. Докато разговарят, Кралят разбира, че Елена е дъщеря на врага на короната Дъглас, който в далечното минало е бил негов кралски наставник и учител. Оказва се, че красивата непозната е сгодена за Родриго – предводителя на бунтовническите планински кланове. След като Кралят заминава, се появява влюбеният в Елена Малкълм, който е решен да се присъедини към бунтовниците и да спечели любимата си, дори негов съперник да е най-силният мъж в света. Малко по-късно Малкълм подслушва разговора на Елена и Дъглас, които обсъждат брака на девойката с Родриго. Елена се противопоставя, но баща й заявява, че дъщерите са длъжни да се подчиняват на родителите си. Малкълм и Елена, обаче, тайно дават обет да останат верни един на друг.В следващата сцена планинците приветстват Родриго, който обещава да ги води към победа, но изразява и нетърпение да види бъдещата си съпруга. Шотландците го уверяват, че както военната победа, тъй и ръката на любимата жена ще бъдат негови. Идва Дъглас и сърдечно поздравява Родриго. Младият вожд на бунтовниците отново изразява пламенно желание да види Елена. Ето че тя се появява и Родриго е готов да излее цялата си страст. Дъглас, загрижен от факта, че дъщеря му изобщо не реагира на чувствата на одобрения от него годеник, обяснява на Родриго, че девойката е прекалено скромна. Но когато Малкълм, заедно с мъжете от своя, клан се присъединява към бунтовниците, Родриго усеща връзката между младия воин и годеницата си. Внезапно влиза Серано и съобщава, че армията на Краля е атакувала бунтовниците, а в същото време в небето се е появила странна поличба. Хор от бардове възпява честта и славата, а Родриго, Малкълм и планинските бунтовници се готвят за решаващата битка.

Второ действие
Крал Джеймс знае, че битката между неговата армия и планинците ще бъде жестока и е дошъл да намери Елена с надеждата, че ще може да я предпази. Все още под името Уберто, той се представя за съвсем обикновен човек и й признава любовта си, но е потресен, когато тя му казва, че сърцето й принадлежи на друг. Въпреки всичко, мнимият Уберто й подарява специален пръстен, като казва, че това е дар от краля и ще й осигури защита от всякаква опасност. И точно когато крал Джеймс се готви да тръгне, нахлува Родриго, който е станал свидетел на края на разговора и заповядва на хората си да убият чужденеца. Елена се застъпва за Уберто и тогава Родриго и Кралят решават да се дуелират. Двамата излизат, за да намерят подходящо уединено място за схватката, а девойката тръгва след тях, опитвайки се да ги успокои.
В следващата сцена става ясно, че бунтовниците търпят тежки загуби във войната с кралската армия. Малкълм разбира, че Елена е тръгнала да търси баща си, който е заминал за двореца с мирна мисия. Отчаян, че може би е изгубил любимата си, Малкълм желае смъртта, но след малко се сблъсква с планинци от клановете, които обявяват, че Родриго е бил убит в битка и бунтовниците са изправени пред пълно поражение. Малкълм тръгва за двореца, решен да спаси Елена – дори с цената на собствения си живот.
Финалната сцена на операта се развива в елегантния кралски дворец на Джеймс Пети. Дъглас моли бившия си възпитаник да помилва не самия него, но дъщеря му и бойните му съратници. Кралят му отказва и заповядва да бъде затворен в тъмница, но всъщност Джеймс е натъжен от факта, че е принуден да прояви жестокост към своя любим учител. Междувременно Елена пристига в двореца и показва пръстена от Краля, за да спаси живота на баща си, любимия Малкълм и Родриго (за чиято смърт тя не знае). Изведнъж от съседната стая се чува гласът на Уберто, който пее за любовта си към нея. Развълнувана, Елена се надява мнимият Уберто да й помогне при срещата с Краля. Двамата влизат в тронната зала, но девойката е доста озадачена от поведението на придворните. Накрая тя осъзнава, че Уберто и Кралят са едно и също лице! Джеймс Пети, развълнуван от любовта си към Елена, обявява, че ще прости на Дъглас, но все пак смята да осъди Малкълм. В крайна сметка отстъпва и освобождава и младия си съперник. Елена и Малкълм най-после са заедно. В своето финално рондо Елена изразява огромно щастие заради спасението на най-скъпите й хора, а всички останали празнуват, защото мирът се е завърнал в Шотландия.

Виж всичко

Свързани новини