ЗРИТЕЛСКИ ОТЗВУК - РИЛСКИЯТ ПУСТИННИК
19 май 2023Софийска опера и балет

ЗРИТЕЛСКИ ОТЗВУК - РИЛСКИЯТ ПУСТИННИК

Магичен разказ за живота на Св. Йоан Рилски на сцената на Софийската опера

В дух на почит и уважение към делото на Свети Йоан Рилски и бурни аплодисменти снощи премина световната премиера на музикалната поема „Рилският пустинник“ по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов.

Мистично изваяната сценична адаптация на Пламен Карталов бе реализирана от Вера Петрова с фантастичната мултимедия на Росен Димитров, художествено осветление на Емил Динков и сценично оформление на Нела Стоянова.

Атанас Младенов в ролята на Рилския пустинник като млад и Ириней Константинов – като светия чудотворец озариха сцената с възхитителното си превъплъщение. Хорът на Софийската опера с диригент Виолета Димитрова бе изключителен партньор на солистите Веселин Михайлов, Ангел Христов, Николай Петров, Стефан Владимиров. Ангелското изпълнение на Иван Радев в ролята на племенника на Йоан – Лука – предизвика възхищение и умиление в препълнената зала.

Диригент бе Негово Високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан, който с вещото си присъствие ръководи спектакъла вдъхновено и уверено.

Публиката стана на крака в края на представлението, когато прозвуча успението на Рилския пустиножител - огромна почит към Св. Йоан Рилски и вековното съсредоточаване на поклонници при неговите свети мощи в Рилския манастир.

В края на вечерта в знак на внимание и църковни заслуги Ставрофорен иконом Кирил Попов бе удостоен с ордена на Българската православна църква „Св. Йоан Кукузел“.

Музикалната поема „Рилският пустинник“ ще бъде изпълнена още веднъж на 23 май от 19 ч. - в навечерието на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.